HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ШОК! 2 г. санданчанин търси децата си близнаци, майката ги извела извън страната

Две близначета от Сандански са в неизвестност от 13.10.2014 г., а българските държавни институции до момента са констатирали само, че ги няма нито на територията на България, нито в Испания, където преди 2 г. майка им ги отвела.

Историята е повече от банална – брак, развод и извеждане на двете деца от родината им без съгласието на бащата, но е и доста показателна за ефикасността на министерствата на вътрешните, външните работи, правосъдието и на образованието, социалните и граничните служби и Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/.

Санданчанинът Емил Милев и Антоанета Димитрова сключват граждански брак на 29.07.2007 г., а 2 г. по-късно се раждат двете близначета. През 2013 г. двамата се развеждат и съдът предоставя родителските права на майката, а бащата получава право да ги вижда две съботи месечно и 30 дни през ваканцията и задължението да им плаща по 100 лв. издръжка.

След развода Антоанета се прибира в Ямбол, където е родена, и системно започва да отказва на бившия си съпруг да вижда децата им. За да получи достъп до тях, санданчанинът Милев се снабдява с изпълнителен лист и с него на 18.10.2014 г. отива да ги вземе, но се оказва, че на адреса на бившата му съпруга няма никого. На 1.11.2014 г. Милев повтаря опита със същия резултат. Когато отива в полицията в Сандаски да пита какво да прави по-нататък, оттам го информират, че на 13.10.2014 г. Антоанета и двете деца са излетели за Барселона, както и че на летището Антоанета е представила издадена от него нотариално заверена декларация-съгласие, че децата му могат да напускат с въпросния документ страната, докато навършат пълнолетие. Милев твърди, че никога не е подписвал такава декларация, а и на документа нямало никакъв подпис, дори фалшив.

Емил Милев започва да информира писмено всички български държавни институции, които биха могли да имат отношение към изчезването на децата му. От МВР научава, че били обявили децата за издирване на територията на ЕС съгласно Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, но местонахождението им остава неизвестно.

През лятото на 2015 г. близки на Емил му съобщават, че видели бившата му съпруга заедно с майка й в софийско заведение близко до адреса, където възрастната жена живее заедно със сина си – брат на Антоанета. През есента същата година Антоанета и децата били засичани неколкократно в Ямбол, а в началото на тази година бившата съпруга ангажирала известен софийски адвокат за изваждане на изпълнителни листове срещу Емил Милев за неплатени суми за издръжка.

Въпреки че бащата е посочил в полицията адресите на бившата съпруга в София и Ямбол, където би могла да бъде открита, както и този на адвоката й, от МВР и ДАЗД му признават, че нямат право да я търсят, тъй като всъщност не тя, а само децата били обявени за издирване.

Не успява и опитът му чрез Министерството на образованието да установи дали децата му не са записани в никое българско училище – в регистрите на МОН липсват такива имена.

Бащата съобщава в полицията, че е особено притеснен от факта, че Антоанета и брат й имат сектантски възгледи и прояви, и предполага, че може религиозната структура да ги укрива. Отговор няма.

Случаят на Емил Милев и изчезналите му деца бе изложен писмено през март от санданския депутат Атанас Стоянов пред тогавашния социален министър Ивайло Калфин с въпроса какво правят ДАЗД и държавните институции за защита и закрила на законните права на две българчета. Отговорът на министерството дойде след няколко месеца и направи въпроса на депутата още по-риторичен.

Според проучванията на екипа на социалния министър последната актуална информация, с която ДАЗД и Агенцията за социално подпомагане разполагат, е от октомври 2014 г., когато от Главна дирекция „Гранична полиция” /ГДГП/ съобщили, че двете деца наистина са напуснали пределите на България на 13 октомври същата година и няма регистрирано влизане обратно на територията на страната ни. В отговора си до социалните служби от ГДГП се застраховали, че във връзка с прилагането на минимални гранични проверки от 01.01.2007 г. спрямо гражданите на ЕС „данните в информационния фонд на МВР за пътуванията на тези граждани са непълни“.

Въпреки че ДАЗД и Министерството на правосъдието са двата държавни органа, задължени по правната рамка за междудържавен обмен на информация с участието на деца да движат процедурите по издирването им и връщането в страната, в агенцията си признали, че са запознати с този конкретен казус от май 2015 г. след получен сигнал от бащата, но нямат никаква актуална информация. От Министерството на правосъдието пък съобщили, че до 12 май 2015 г., тоест 7 месеца след полета им до Барселона, децата не са регистрирани на територията на Испания. Озадачени от този отговор, от агенцията препратили на правосъдното министерство информацията на ГДГП за излитането им със самолетни билети до Испания, но до момента Министерството на правосъдието все още не е отгворило в ДАЗД как е възможно полицията да твърди, че майка и двете й деца са излетели за Иберийския полуостров преди 2 г., а правосъдното министерство да твърди, че и до днес те не са стигнали там.

В мистериозното изчезване на двамата второкласници се намесила още ОД на МВР – Ямбол, която проверила адреса на майката и ямболските училища, но не открила никъде двете близначета. Скъсала се и връзката с наетия от майката столичен адвокат – по разпореждане на Софийски районен съд за изпълнителното дело срещу бащата Емил Милев ДАЗД уведомила Главна дирекция „Национална полиция“ за предприемане действия по установяване местонахождението на децата чрез адвоката, но до настоящия момент в ДАЗД няма постъпил отговор от ГДНП, твърдят от социалното министерство.

Според министъра с изредените дотук инцидентни и несвързани помежду си акции по търсенето на децата социалното министерство няма повече никакви ангажименти към този случай – неговите хора щели да се намесят чак когато „компетентните органи открият местонахождението на двете деца и ги върнат на територията на страната“. Тогава „ангажираните институции чрез съгласувани действия ще продължат работата по случая съобразно своите компетенции“, пише в отговора от министерството.

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *