Обвиненият в тероризъм Иван Захариев остава в ареста

Специализираният наказателен съд остави в ареста обвинения в тероризъм Иван Захариев. Съдебно-психиатричната експретиза установи, че той няма проблеми, осъзнава действията си и може да носи наказателна отговорност. Нещо повече, интелектуалното му ниво е над средното.

Иван Захариев беше задържан на 22 септември, след като повече от два месеца е разработван от служители на ДАНС. В дома му беше намерена литература с радикално съдържание.

Баща му Светломир Захариев заяви в ефира на bTV, че синът му има психическо заболяване, което го прави негоден за работа. По думите му момчето е имало лека форма на аутизъм и дори получавало инвалидна пенсия. 

21-годишният младеж искал да стане боец на „Ислямска държава”. Не е планирал терористичен акт у нас, но е смятал да се въоръжи в България, тъй като режимът му се сторил по-либерален. Според обвинението той е бил на обучение в секретна квартира в Сирия.

У нас посещавал стрелбища и, според разследването, не просто натискал спусъка, а тренирал да убива. Неколкократно насочвал оръжие към инструкторите в София и Пловдив. Според разказите им Иван Захариев е искал да види дали би могъл да убие човек от упор.

Иван е живял в Австралия, преминал е 4-годишно обучение в Австралийския корпус на кадетите.

Той приел исляма преди 3 години и се радикализирал изключително бързо.

„Идеите са му допадали повече и той ги е възприел. Контактувал е с лица, които са обект на разследване в няколко държави, дори част от „Ислямска държава”. Давали са му указания и инструкции как да се държи в различни ситуации, съобщи преди дни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Службите в Австралия също са го наблюдавали и са събирали данни за дейността му.

Престъплението, за което е привлечен като обвиняем, предвижда 8 години лишаване от свобода.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *