Благоевградският художникът А. Гошев стана учител в Кресна, зарича се: Спирам да рисувам!

Живописецът Антон Гошев сменя амплоато си, стана учител и се зарече пред приятели: „Спирам да рисувам!“. От две седмици той пътува всеки ден от Благоевград до Кресна, където за първи път в живота си е назначен на щат за учител по рисуване – професията, за която има диплома още от 1997 г., но е практикувал едва няколко седмици по заместване.

„В България трудно човек може да се издържа само от изкуство, не се оплаквам, но щатът си е сигурно нещо“, коментира художникът.

За Антон Гошев 2016 г. се очертава като доста успешна – с участието му в няколко пленера, почти всички в чужбина, две самостоятелни изложби и няколко сериозни номинации за награди, последните от които са от националната изложба-биенале „Приятели на морето“ в Бургас и от международното биенале на малките форми в Плевен, отличията на което ще се обявят на 20 октомври. Активният творчески „сезон“ за благоевградския творец тази година стартира още в края на март, когато участва в 10-дневен пленер в Северен Кипър, последва друга изява в турския град Паламудбюкю. В края на лятото Антон Гошев заедно със съпругата си Любима и колегите Пламен Бонев и Мариана Везарова рисуваха с около 70 творци от различни държави в едноседмичен пленер в Кавадарци, Македония, а финалът на творческите пътувания на живописеца засега бе пленер в Царево в началото на септември, където отново бе с половинката си.

„Подадох документи за свободно учителско място в средното училище в Кресна, преди да тръгнем за Царево, не съм на пълен щат, на 85% съм, но работата с децата ми харесва, поне засега”, искрен е художникът. Проблемът е, че ежедневното пътуване му „изяжда“ времето за творчество и работа в ателието, но както той философски заключава с усмивка: „Щатът изисква жертви“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *