HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Бивша бизнес партньорка на петричанката С. Парапунова, ще строи ваканционно селище с 30 къщи в Рупите

Столична фирма с основен предмет на дейност търговия с хранителни стоки и тестени изделия започва строителството на около 30 къщи за гости в землището на с. Рупите, което е на 10 км от Петрич.
Уникалната едноименна местност е известна с лечебните си минерални води, останките от антично селище от ІV век пр. Хр. в подножието на вулканичното възвишение Кожух и мистичната енергия, заради която по думите на покойната петрична пророчица леля Ванга тя живееше тук в малка къща. Вероятно затова мястото е харесано за бизнес от столичната фирма „Си 5 Трейд“ ЕООД с управител Доста Иванова Божкова. Площта, върху която столичанката ще прави ваканционното селище, е 9.496 дка и е декларирана като собственост на фирмата.
Теренът представлява 4 съседни парцела, всеки от които ще бъде застроен с до 8 къщи, а общата леглова база ще е 120 легла. В единия от парцелите ще има ресторант със 120 места, паркинг с 35 паркоместа, басейн с размери 10 на 20 метра, пречиствателни съоръжения за отпадни води, изгребна яма, резервоар за пречистени води и улица с широчина до 6 метра, по която ще се осъществява достъпът до вилите. За гостите са предвидени и СПА процедури, за които захранването с минерална вода ще става от находище за минерална вода „Рупите – м. Кожух“ чрез изграждане на водопровод с дължина 600 м. Инвеститорът е изчислил, че необходимото му водно количество ще е в размер на 7000 куб.м. Питейната вода пък ще се докара от водопровода на с. Старчево.
Бъдещото вилно селище ще е точно до манастирския комплекс „Св. Петка Българска“, изграден в памет на леля Ванга и привличащ всяка година хиляди туристи от цял свят, което гарантира успеха на инвестицията.
В момента теренът представлява необработваеми ниви, а инвеститорката е задействала процедурата за преотреждането им с оглед бъдещото строителство. Тъй като инвестиционното предложение попада в границите на две защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“, наложи се няколко месеца РИОСВ – Благоевград да прави проверка за допустимост на предложението. Преди дни обаче от инспекцията казаха „окей“ с мотива, че строителните дейности нямало да засегнат местообитанията на многобройните животински и растителни видове в района, заради които местността е със статут на защитена. С копие от разрешителното на РИОСВ – Благоевград вече разполагат кметовете на Петрич и с. Рупите, и Басейнова дирекция Западнобеломорски район.
Фирмата на Доста Божкова е регистрирана с капитал от 5000 лв. Връзката на „Си 5 Трейд“ ЕООД с Петрич е Силвия Парапунова. Дъщерята на бившия съветник от РЗС в Петрич Валентин Парапунов заедно с Петър Сербезов е била партньор във фирмата в продължение на 8 дни – от 17.11.2011 г. до 25.11.2011 г. Самата Силвия има отношение към Рупите – преди година бизнесът на баща й закъса и съдебен изпълнител влезе в част от имотите му, сред които и 12 дка в атрактивната местност, върху които В. Парапунов преди години искаше да строи СПА център.
Въпреки че Рупите е в курортна зона и в нея се забраняват всякакво жилищно и промишлено строителство, геологопроучвателни дейности, изхвърляне на отпадъчни води и употреба на химически вещества за растителна защита, бъдещото ваканционно селище е съобразено със законовата база, защото такива местностти са допустими за строителство на хотели или санаториуми.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *