HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Премиерът, главният прокурор и двама министри при майка на загинал футболист

23-годишният Никола Терзиев умира, след като 28-годишният Бейтула Исмаил го блъска с над 200 км/ч на магистрала “Хемус”. Веднага след като научава, че сестрата на загиналия млад мъж е публикувала във фейсбук писмо, адресирано лично до Борисов, министър-председателят пожелал да разговаря с майката. Срещата е била във вторник преди заседанието на Министерския съвет, съобщи пред “24часа” майката Анелия Терзиева. На срещата са били още главният прокурор Сотир Цацаров и министрите на вътрешните работи и правосъдието Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева. Преди дни сестрата на Никола Терзиев Боряна сподели снимка на брат си като малко момче, на която той позира до Бойко Борисов.

По това време Борисов е главен секретар на МВР и двамата се запознават случайно. Премиерът посъветвал Ники да не става футболист, а каратист (виж цялото писмо долу). “Ники беше убит преди месец, като служебната му кола бе изхвърлена от пътя от шофьор, карал със скорост над 220 км/ч – близо три пъти над ограничението. На убиеца нито му е повдигнато обвинение, нито е задържан, а може вече да не е и в страната – въпреки свидетелските показания и въпреки полицейския протокол”, пише сестрата Боряна. За часове писмото и? бе споделено от над 15 хил. души във фейсбук. Боряна също е била на срещата с Борисов, Цацаров, Бъчварова и Захариева. Те ми обещаха пълна подкрепа и затягане на мерките при смърт на пътя, каза майка и? Анелия Терзиева.

“Много се зарадвахме, че ни обърнаха внимание”, добави и дъщерята Боряна. Всички обещали на семейството безусловна подкрепа, за да бъде наказан убиецът на Ники. Заради многото смущаващи твърдения на близките на загиналото момче около катастрофата главният прокурор Цацаров е наредил проверка на варненския окръжен прокурор Владимир Чавдаров. На Бейтула Исмаил дори не му е била наложена мярка за неотклонение Той блъснал Никола на магистрала “Хемус” отзад, като е хвърчал с над 200 км/ч. Терзиев карал служебен фолксваген. Работел като доставчик на храна. Колата на Никола изхвърчала от пътя и се забила в дере. Части от нея проникнали в тялото на младия мъж, който починал от остра кръвозагуба. Наложило се да режат автомобила, за да го извадят. Още по-шокиращото е, че това не е първата смърт на пътя, причинена от Бейтула Исмаил. Преди години ударил жена на пешеходна пътека и тя починала. Исмаил обаче останал на свобода с условна присъда. Имал забрана да шофира 2 години.

През февруари 2014 г. обаче е бил реабилитиран по право. Това означава, че ако сега бъде подведен под отговорност, няма да бъде съден при условията на опасен рецидив, макар да причинява втора смърт на пътя. Тъй като не е бил пиян, ще се размине с минимално наказание, вероятно дори условно, коментираха юристи. Премиерът Борисов е обяснил на майката, че ГЕРБ готви промени в Закона за движение по пътищата и ако те бъдат приети, при тежки катастрофи с пострадали и жертви на причинителите ще бъдат отнемани веднага шофьорските книжки. Борисов споделил обаче, че различни лобита пречат на промените. Анелия Терзиева настояла да отиде лично в парламента, когато промените влязат в зала за гласуване.

Майката изрази увереност, че след срещата до дни ще има обвиняем за смъртта на сина и?. “Нашата битка не е за смъртта на Ники Той си отиде и нищо няма да ни го върне. Искаме да се промени законът, за да има по-тежки наказания за убийците на пътя”, каза майката Анелия. Доволна от разговора с премиера е и дъщеря и? Боряна. Тя работи в сферата на маркетинга, поддържа и личен блог. Затова и успяла толкова човешки, искрено и добре да напише посланието си до Борисов.

Самият Ники работел като доставчик на храна, играел и футбол. Бил нападател в отбора на Суворово, който се състезава във “В” група. Играел и плажен футбол за “МСК Спартак Варна”. С тях станал шампион на България в деня, преди да загине. Помагал и в семейната ферма за крави, която е основният доход на семейството му. След като загина, варненци излязоха на няколко протеста с искания за строги мерки за войната по пътищата. Дни след смъртта на Ники починало и кучето му МойКу. “Е, че какво е това име?”, попитала го майка му, става ясно от прифила на Анелия във фейсбук. “МОЙто КУче значи, мамо!”, отвърнал младежът, който сега разхожда МойКу в Рая.

 Г-н Борисов, помните ли момчето от снимката? Над 15 000 споделяния има във фейсбук писмото на Боряна Терзиева. В него тя се обръща към Бойко Борисов, разказвайки за трагичната смърт на брат си и бездействието на институциите:

Г-н Борисов, помните ли детето от снимката? Тогава попитахте брат ми какъв иска да стане, като порасне, и той отговори футболист. Вие го посъветвахте да стане каратист, че той да ги рита, а не него да ритат. Ники беше убит преди месец, като служебната му кола бе изхвърлена от пътя от шофьор, карал със скорост над 220 км/ч – близо три пъти над ограничението. На убиеца нито му е повдигнато обвинение, нито е задържан, а може вече да не е и в страната – въпреки свидетелските показания и въпреки полицейския протокол. Нищо че преди няколко години въпросният индивид е убил и жена на пешеходна пътека и УСЛОВНАТА му присъда е изтекла, а дори наскоро му е била върната и книжката. Той сега е невредим и си кара тунингованата кола на свобода.

Докато брат ми – футболист на Суворово и шампион по плажен футбол с МФК “Спартак” (Варна) – лежи в гроба и ще си остане завинаги на 23. Докога законът ще защитава тези, които го нарушават? Докога подобно безразсъдно и нагло поведение на пътя ще причинява смърт “по непредпазливост”?

Снимката е правена, когато бяхте главен секретар на МВР и думите ви бяха: “Ние ги хващаме – те ги пускат” – сега вече даже не ги и хващате. Ники Терзиев бе достоен син на недостойна за него държава. Дали ще почива в мир!?


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *