Благоевградчанин: Елате да видите какво направиха търговците на грозде около параклиса на пазара

„Търговци на грозде превърнаха мястото около параклиса на пазара в Благоевград в „селска изба”, заяви пред вестник „Струма” възмутен гражданин.

„Това място стана толкова значимо на 11 септември 2007 година, когато граничен полицай по невнимание ме блъсна с колата си на няколко метра от параклиса и по думите на лекарите „след този удар е трябвало да остана на място“. Истинско чудо е, че оживях. Убеден съм, че висша сила ме е предпазила от смъртта, защото преди инцидента всеки ден на път за работа минавах оттам, за да запаля свещ”, заяви той.

„Възмутен съм, че продавачите на грозде са разположили сергиите си в непосредствена близост до параклиса „Свети Мина“, с поведението си и немарливата си работа опетняват християнските ценности, една от които гласи: „Пространството около параклисите, черквите и манастирите да се пази чисто и непокътнато“.

Той разясни, че продавачите на грозде не само го ронят, но и ежедневно го мелят на 2 метра от параклиса. За него вече било крайно неприятно да посещава параклиса заради мириса на ферментирало грозде и боклуците, разпръснати навсякъде. Според личните му наблюдения доста хора, които преди са се молили там, вече заобикалят „Свети Мина“ и не смеят да се приближат заради раздразнените оси и пчели и реките от гроздов сок, които се стичали към параклиса. Благоевградчанинът твърди, че няма нищо против хората да си изкарват парите с продажба на мляно грозде, но било редно да разположат сергиите си и най-вече голямата гроздомелачка поне на 50 метра от мястото за молитви, защото то било освещавано с литургия, светена вода и курбан.

„Надявам се, че след сигнала ми хората ще се замислят дали животът вече е станал до такава степен прагматичен, че сме забравили за адекватното си поведение, морала и изконните християнски ценности”.

Нещата не стоят така за търговеца на грозде Димитър, който сподели пред репортер на „Струма”: „Нашата дейност по никакъв начин не пречи на вярващите да се молят пред параклиса, нещо повече – въпроса с гроздето няма нищо общо с религията. Ние сме търговци и се възползваме от момента да изкараме някой лев. По договор сме задължени като ползватели на пазарното място да си почистваме останките от дейността ни и всеки ден, преди да си тръгнем, изпразваме касетките, а остатъците от гроздето изхвърляме в контейнера. Аз лично мета пред олтара всеки ден, колегите ми на пазара могат да го потвърдят. Минете след 5 часа, когато събираме всичко и си тръгваме, и ще се убедите, че всичко е почистено. Това за насекомите е истина, но досега не са навредили на никого”.

„Аз предоставям разрешителните на търговците за ползване на определено място, където могат да реализират дейността си, и в договорните отношения между нас те са ситуирани като временни ползватели на това място. Не виждам с какво нарушават обществения ред или повлияват неблагоприятно върху християнските разбирания”, заяви управителят на „Пазари” ЕООД Юрий Воев, когото потърсихме за коментар. Той допълни: „По договор ползвателите на местата трябва да продават грозде в натурален вид, а това, че се извършва вторична обработка, се прави с цел улеснение на гражданите, които искат да си закупят готова суровина, и мога да ви уверя, че има много такива хора. По принцип следя поведението и начина на работа на моите наематели и се убеждавам, че наистина спазат условията и си почистват работните места. Там, където се продава грозде, е напълно нормално да кръжат насекоми, това не е някакъв феномен.

Знам, че преди години се взе решение на гърба на пазара да се построи черква, за да има още един православен храм в града, но земята се оказа частна собственост и тези планове пропаднаха, така на определеното за черква място беше позициониран този така наречен „открит параклис“, макар че съществуват съмнения относно това дали наистина е параклис, тъй като по външни белези не прилича на такъв. Искрено се учудвам, че оплакването е подадено от православен християнин, защото християнството като религия ни учи да бъдем смирени в душата си и, така да се каже, да не се изнервяме от дреболии. Убеден съм, че това смирение може да се прояви поне за месец и половина, докато трае продажбата на грозде.

Ще ви изненадам с факта, че преди да стана управител на благоевградския пазар, съм работил като екскурзовод в Рилския манастир и винаги съм обяснявал на хората, че не е най-важното да посещаваш местата за молитви, важна е вярата, която носиш вътре в себе си. Преди много години, когато хората са се трудили по полята и не са имали чисто физическата възможност да посещават черквите, храмовете и параклисите, не са ли били вярващи, не са ли били свързани с Бог? Всъщност човек няма нужда от материално място, където да отиде и да каже това, което мисли и чувства, защото може да го направи навсякъде и по всяко време.

Моят съвет към гражданите е да имат малко търпение и да изчакат да мине сезонът, който скоро ще приключи”, допълни управителят на „Пазари” ЕООД.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *