HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Банско празнува 104 години от Освобождението си

5 октомври 1912г.! Тържественият звън  на камбаните оглася цялата котловина. Банско е свободно! В предисторията на тези събития горят върховните страдания и усилия на народа ни да отхвърли онова опасно по своите последици духовно и политическо робство, което би могло да затрие  българската нация. И сега, когато всичко това е история и отдавна отшумяло, Банско заслужено отдава почит и уважение към мъжествения подвиг на хилядите знайни и незнайни герои.

Денят на Банско започна с тържествена литургия, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим, дошъл специално в курортния град за честванията. Непосредствено след това, обществеността в Банско се поклони пред паметта на загиналите по време на освободителните действия, с полагане на венци  и цветя пред паметника „Банско помни героите”. В своето обръщение към присъстващите кметът Георги Икономов каза: Скъпи съграждани, отново е пети октомври  – денят на свободно банско. и тази година ние почитаме  онези наши съграждани, който прегърнаха своята съкровена мечта да видят земята си свободна и победиха! нека в този ден отново си припомним огнените думи на яворов за нашата свобода – „пазете я много, братя”.  не позволявайте в сърцата ви да се всели коравосърдечието и безразличието. помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея.  нека отново на този ден покажем, че родолюбието е онази здрава основа, върху която надграждаме с усилия и воля днешния ден на нашия град, който ще пребъде”.

За да почетат честването, в Банско бяха още кметът на община Разлог, инж. Красимир Гечев, председателят на ОбС Разлог – д-р Мария Копанарова – Тасева и заместник-областния управител Асим Адемов.

Празникът продължи със станалото традиционно и любимо за децата състезание – „Детето риболовец без дрога”. Близо 200 участника опитаха своята слука, като на най-добрите сред тях бяха връчени грамоти лично от градоначалника.

В 18 часа, площад „Никола Вапцаров” ще посрещне пиринския славей Райна, която в компанията на местните танцови състави „Пиринско настроение” и „Бански фукли”, ще забавлява жителите и гостите на града до тъмните часове. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *