HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Интригата свърши: Гутериш е следващият шеф на ООН

Португалецът Антонио Гутериш получи 15 гласа “за” от 15 възможни на шестото гласуване на Съвета за сигурност на ООН за генерален секретар. Това съобщават в туитър и фейсбук журналисти. Гутериш – единодушният избор за шеф на ООН, пише АП. Този резултат изтече след час и половина гласуване в Съвета за сигурност. Запознати твърдяха, че забавянето означава, че е постигнат консенсус. Утре се очаква да бъде официалното гласуване в Съвета за сигурност, който явно е постигнал консенсус да предложи на Общото събрание на ООН да гласува Антонио Гутериш да е следващият генерален секретар на световната организация. Журналистите в ООН пишат в туитър, че пред залата са излезли всички членове на съвета, широко усмихнати като никога и са обявили, че са постигнали консенсус за Гутериш. “Никога не съм ги виждала заедно и така усмихнати – като голямо щастливо семейство”, пише репортерка в туитър.

Резултатите на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева все още не са известни. Но като че ли никой вече не се интересува, тъй като Гутериш се счита за избран.

За първи път постоянните членове на Съвета за сигурност гласуваха с цветни бюлетини.Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ използваха розови бюлетини за кандидатите, докато останалите десет държави в съвета използваха бели бюлетини. Розовата бюлетина “против” означава, че има риск от вето за кандидата. Всяка държава от постоянните членове на Съвета за сигурност може да наложи такова вето, което прави съответния кандидат неизбираем. Кристалина Георгиева се включи в надпреварата последна – едва миналата седмица след като правителството реши да оттегли подкрепата си от Бокова и номинира Георгиева, пише 24 часа. Директорът на ЮНЕСКО обаче обяви, че няма да се откаже от надпреварата за високия пост. В понеделник Кристалина Георгиева беше изслушана от общото събрание на ООН, след което руският представител в организацията – Виталий Чуркин обяви, че Русия иска следващият генерален секретар на ООН да е жена и то от Източна Европа. Антониу Мануел де Оливеира Гутериш (на португал.: Antonio Manuel de Oliveira Guterres) е португалски политик. Завършва Техническия университет в Лисабон. От 1992 до 2002 е генерален секретар на Португалската социалистическа партия (Partido Socialista) и парламентарист. Премиер-министър в периода 1999 – 2002, председател на Социалистическия интернационал (1999 – 2005). Върховен комисар за бежанците на ООН от юни 2005 г. Антониу Гутериш е вдовец с 2 деца.


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *