HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Най-голямото село в община Сандански – Катунци, се стопи с 580 души за 5 г.

Най-голямото по площ и население село в община Сандански – Катунци, оглави класацията за отрицателен демографски прираст. Преди пет години жителите на селото са били 1780, сега са едва 1200 души. При 15 раждания в селото преди пет години, за изминалата година там са изплакали 2 новородени. От една страна демографският срив води до закриване на детската градина, в случай че в селото не се преселят кореняк катунчанлии. Основното училище се води в графата „Защитено”, което означава, че независимо от броя на учениците, който може да падне под минимума, училището няма да бъде закрито и ще продължи да е действащо до промяна на статута му с решение на Министерски съвет.

През последните години хората от селото търсят препитание в чужбина и напускат родното си място. Причината е липса на работа за младите хора. По пол на населението – жените надделяват над мъжете. Безработните са 40% от мъжете в работоспособна възраст и 60% от жените. Над половината от населението е в пенсионна възраст.

Кметът на селото Иван Коричков също е притеснен от създалата се ситуация с отрицателния демографски срив и миграцията на населението. Той поясни, че в момента основният поминък в селото е лозарството и животновъдството. На година се раждат по 1-2 деца. Тази година броят на първолаците е 6-има.

Община Сандански кандидатства по проект за ремонт и обновяване на читалище „Просвета” в Катунци. Според Ив. Коричков състоянието на пътната инфраструктура е в добро в сравнение с тази в другите населени места в общината. Водопроводът е стар, авариите са често явление, но вода има във всеки дом. До пролетта ще бъде асфалтиран и пътят до село Златолист, каза Ив. Коричков.

Замразен е и проектът за фабриката за производство на медицински консумативи, която щяха да правят с инвеститор от чужбина – братя от Египет, въпреки че по време на еккмета Андон Тотев община Сандански предостави безвъзмездно терен общинска собственост за изграждане на минирезиденция за собствениците и персонала.

Родом от с. Катунци е бившият вицепремиер и министър на образованието, науката и културата в кабинета на Симеон Сакскобургготски – Снежана Гроздилова, както и депутатът от 38-то НС Борислав Джолев.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *