СЛЕД НЕУСПЕХА В ООН: Викове „Оставка” пред Министерски съвет

Викове „Оставка” пред Министерски съвет.  На площад ‘“Независимост“ в столицата се събраха граждани, които са недоволни от факта, че в края на процедурата за избор на нов генерален секретар на ООН България реши да смени своя кандидат.

Сред тях бяха редица симпатизанти и членове на БСП, включително и предишният председател на столетницата Михаил Миков. 

По-рано през деня от БСП и АБВ поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и целия кабинет заради провала на българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

Борисов обаче беше категоричен, че няма намерение да се оттегли.  „За какво да подавам оставка – за това, че не мога да осигуря още пет години на една комунистическа фамилия ли?“, попита премиерът. „Това ще се отрази негативно върху всички усилия на България за справяне с мигрантската криза“, заяви той.

От АБВ заявиха, че е достойно Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от поста си в ЕК незабавно. От Патриотичния фронт също коментираха, че Георгиева трябва да си ходи и тя няма право да представлява България в ЕК.

Президентът Росен Плевнелиев определи представянето на двете български кандидатури като „достойно” и призова: „Ако искаме да покажем, че сме европейци и демократи, нека кажем една добра дума за тези две големи българки”.

Според него представянето на Бокова и Георгиева не е предпоставка за искането на оставки от правителството и призова за капитализиране на набраната по времето на кампанията инерция. „Припомнете си в колко аналитични статии бяха посочени качествата на двете български кандидатури и колко държави се обявиха в тяхна подкрепа“, подчерта още Росен Плевнелиев.

Според външния министър Даниел Митов Ирина Бокова не е имала шансове да се пребори за поста, а ветото е било неизбежно.  „Благодарим на Кристалина Георгиева, че се съгласи да бъде българската номинация в последния момент и влезе в състезанието, спечели много симпатии, спечели дори официалната подкрепа на част от държавите от източноевропейската група”, коментира Митов.Нова ТВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *