HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Изправят на съд кюстендилец, специализирал се в кражби от къщи на роми гастарбайтери

Изправят на подсъдимата скамейка кюстендилец,  специализирал се в обирите на къщи на роми, работещи в чужбина.

Районната прокуратура-Кюстендил внесе в съда обвинителен акт срещу  25-годишния Стоян Наков, който е познат на полицаите, работещи в ромския квартал „Изток“ като изпечен крадец. Сред жертвите на криминалнопроявения обирджия са най-вече  семейства, живеещи в чужбина, чиито къщи не са под постоянно наблюдение, казаха от Районна прокуратура.

В обвинителния акт на Наков е описано, че през м. януари 2016 г. той проникнал в дома на свои съкварталци, които работели в чужбина, и откраднал пътека, килим и пердета. Вещите продал, а получените пари похарчил. Няколко дни по-късно, минавайки край къща на ул. „София”, собственост на живеещия в чужбина Орлин Фердинандов, с помощта на отвертка изкривил външната врата и влязъл вътре. От там откраднал  стереоуредба, марка „Сони”, керамична печка за отопление, марка „Дипломат“, прахосмукачка, марка „Eureka” и плазмен телевизор, марка „Самсунг”. Впоследствие всички  вещи били продадени на различни лица.

От заключението на назначената по делото оценителна експертиза се установява, че стойността на отнетите вещи възлиза на 1053 лв.

Стоян е избирал само къщи на гастарбайтери, а такива в ромската махала на Кюстендил има много, казват от ромските обществени организации в гетото. Официално 1/3 от ромите на възраст до 50 години работят в Португалия и Испания и се прибират в Кюстендил за по един месец в годината – през лятото.

Тези хора построиха хубавите дву- и триетажни къщи покрай реката, казват от ромския обществен съвет в Кюстендил. Кражбите в техните домове се откриват, когато семействата се върнат през лятото, за да участват в големи семейни тържества – сватби, годежи и кръщенета, допълват още запознати със ставащото в квартала.

Предстои Районен съд – Кюстендил да насрочи дата за начало на съдебен процес срещу обвиняемия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *