HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Любимият преподавател на студентите художници от ЮЗУ и на поколения ученици от НХГ доц. Ат. Дафинов показа „Стъпки и пътеки“ от 60-годишния си живот

„Стъпки и пътеки“ е поетичното заглавие, което даде на изложбата си, посветена на 60-годишнината му, един от най-изявените благоевградски графици и любим преподавател на студентите по изобразително изкуство от ЮЗУ доц. Атанас Дафинов. Той показа картините си миналата вечер в партерната галерия на Регионалния исторически музей.

„През целия си творчески път досега художникът Атанас Дафинов не се повлия от конюнктурата и капризите на пазара и не изневери на графиката”, с тези думи Илия Гоцков, завеждащ художествения отдел и зам. директор на музея, представи автора пред десетките негови приятели и почитатели, дошли на вернисажа.

Графикът така и не отвори свитите на руло листа с предварително подготвената си реч, като в последната минута реши да импровизира с импулсивно и искрено признание: „До тая изложба не стигнах лесно. Чудех се дали да я правя и какво да бъде включено. Исках експозиция от работи през последните години, когато съм по-хомогенен, но Иван Милушев ме провокира и ми показа, че хората са любопитни към по-ранните ми периоди“, призна авторът.

Той разкри още, че умишлено е включил в ретроспективната си изложба и две работи, които на младини му отхвърлили от биенале, и това се оказало решаващо да го мотивира да работи „своите си работи“. Като най-важното и съществено нещо в кариерата си Дафинов посочи създаването на паралелката с профил „Изобразително изкуство“ в Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“, а доцентурата и преподавателската работа в ЮЗУ, където и в момента работи, са логично продължение на учителстването.

„Толкова бързо минаха годините! Всичко е сложно до финала, а той просто е едно завъртване на колелото на офортната преса – и духът е събуден. Събуден като пламък на кибритена клечка, който трябва да бъде оставен да опари пръстите ни! Защото ако не усетим болката от огъня, няма да разберем, че излизаме от съня и трябва да продължим да търсим друг…“, образно и поетично обясни етапите в работата си художникът и покани публиката на чаша вино да се наслади на експозицията и общуването.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *