Арестуваха Джудиста за фалшивите 3 млн. евро от пловдивската печатница

Пламен Илиев-Джудиста е обвинен за участие в организирана престъпна група за разпространение на фалшиви евро, бълвани в пловдивската печатница. Благоевградчанинът бе изправен в Специализирания наказателен съд заедно с още седем участници в бандата, след като Спецпрокуратурата направи искане да бъдат задържани под стража.

Той е закопчан в рамките на спецоперацията на ГДБОП и Европол, при която в Пловдив бе разкрита печатница за фалшиви евро. Антимафиотите иззеха 3 милиона евро менте с много добро качество, които са заливали цяла Европа.

През май ГДБОП получава оперативни данни, че парите вероятно са наше производство, и след петмесечно разследване се стига до арести. В столицата е задържан купувач, който искал 100 000 евро фалшификати, за които трябвало да плати 20 000 евро. Паралелно с това антимафиотите удрят и базата на фалшификаторите в Пловдив. Откритите банкноти са с номинал от 100 и 50 евро, нарязани, част от тях със залепени холограми. При операцията са задържани девет души, сред които и благоевградчанинът Пламен Илиев-Джудиста. Лидер на бандата бил македонецът Филип Стоянов, който е осъждан за същото престъпление преди 10 години в Германия. Печатарят Цветан Бабаджано е обявен за издирване, стана ясно от пледорията на прокурор Евгения Деянова, която вчера настоя пред Спецсъда осмината задържани да бъдат оставени зад решетките.

Македонецът приемал поръчки за фалшиви банкноти от потенциални купувачи и давал нареждания на подчинените си, всеки от които имал различни задачи. Престъпната схема била разкрита от агенти под прикритие, които си поръчвали фалшивите пари и плащали за тях по 20% от номиналната им стойност. На 4 октомври спецченгетата щракнали белезници на двама от бандата по време на продажбата на банкнотите на жп гара Филиповци в Пловдив. Друг бил задържан, след като в жабката на колата му били намерени пачки фалшиви евро.

Бандата произвеждала еврото в специално хале, оборудвано като печатница в промишлената зона на Пловдив. Пламен Илиев е бил посредник на ниско ниво. На 19 април той бе арестуван на българо-сръбската граница на ГКПП – Калотина, след като в масивите на полицията цъфва, че има европейска заповед за арест на Окръжна прокуратура – Благоевград. ЕЕЗА е издадена от наблюдаващия прокурор Георги Качорев във връзка с досъдебно производство от 2009 г. за престъпление, свързано с източване на банкомати, за което Джудиста изтърпя присъда в гръцки затвор. Пламен Илиев-Джудиста е обвинен като подбудител и помагач на престъпна група, занимаваща се с източване на банкомати в Гърция и в България, но след като не е открит, разследването спрямо него и авера му Росен Василев-Роси продължило задочно. След ареста му прокурорът направи искане да бъде задържан под стража, което бе отхвърлено.

Окръжният съдия Диана Узунова отказа тогава да определи каквато и да е мярка за неотклонение на Джудиста с мотива, че липсват данни дори за обосновано предположение, че той е извършил престъпление, и го освободи.

През юни Джудиста бе задържан да кара пиян автомобила си в Благоевград в компанията на свои приятели, но отказа да даде алкохолна проба, заради което го грози отнемане на свидетелството за правоуправление до 2 години и глоба до 2000 лв.

В ареста остават Иван Тодоров, Славчо Иванов, Пламен Илиев и Филип Стоянов. Относно Пламен Илиев, освен разпространението на фалшиви пари, била открита везна и бяло прахоообразно вещество, реагирало на кокаин. Домът на Джудиста в Благоевград е щателно претърсен веднага след арестите.

Съдът счита, че сред доказателствата, съдържащи се в протокола за претърсване, има доказателства за висока обществена опасност.
По отношение на Пламен Илиев можело да се направи обоснованото предположение за участие в организирана престъпна група, а доказателствата се съдържали в показанията на служителите под прикритие.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *