HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

5% от новородените бебета в Дупница са заченати ин витро

Пет процента от новородените бебета в Дупница са заченати ин витро, жените в града раждат на 30-35 г., съобщи статистиката завеждащият родилно отделение в общинската болница в Дупница д-р Борис Попов. Средно годишно в община Дупница се раждат 400 деца. Двадесет от тях са заченати ин витро. В АГ отделението в общинската болница новородените са около 200 на година.

„Причината за репродуктивните проблеми в семействата идва от там, че българките раждат между 30 и 35 г. Голяма част от тях са висшистки и първо искат да се реализират в областта, в която са се образовали, и след това да родят дете. След 30 години при жените се наблюдават репродуктивни проблеми, които водят до трудно забременяване, и по тази причина някои от тях се подлагат на ин витро процедури.

Преди няколко дни българка, омъжена за холандец, потърси лекарска помощ след ин витро процедура, извършена преди около месец. През това време пътувала до Холандия и се върнала в България, а плодът тръгнал да излиза. При такава процедура забременялата жена трябва да се пази от дълги пътувания и тежък физически труд.

Прави впечатление, че жените от ромски произход в Дупница вече раждат на 20-21 г. За тази година имаме една раждане на 14-г. ромка”, заяви д-р Б Попов.

Той се похвали с обновеното отделение след основен ремонт, осигуряващ на родилките по-добри условия.

Репортер на “Струма” научи, че ремонтът струва на болницата близо 50 000 лв., които все още не са изплатени на фирмата строител. Финансовото състояние на общинската болница е нестабилно. Кредитори притискат управителя Росен Тимчев за неизплатени пари на доставчици на лекарства и други консумативи, натрупани при предишното ръководство на болницата.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *