HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ПОРЕДЕН СКАНДАЛ С ЕВРОПАРИ! 3-ма от 5-има случайно подбрани в Благоевград и Якоруда „млади фермери“ дадени от ДФЗ на прокурор

Окръжна прокуратура – Благоевград да образува досъдебно производство срещу 3-ма от бенефициентите по мярка 112 на Държавен фонд „Земеделие” „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ в размер на по 24 466 лв. за отглеждане на зайкини майки, пъдпъдъци и други птици, поиска директорът на дирекция „Противодействие на измамите” в ДФЗ Юлиян Марков.

Сигналът му е събран в докладна записка до изпълнителния директор на ДФЗ Румен Порожанов от април т.г. и съдържа потресаващи данни за 5-има произволно избрани за проверка от София потребители на тази мярка в Благоевград и Якоруда. 

Тримата, за които, според Марков, има данни за извършено престъпление, са Джамал Ибрахим Мухамед, на 34 г., от Благоевград, 31-годишната Малина Ангелова Цанкова с подаден адрес в благоевградското с. Логодаш и родената през 1991 г. Мария Василева Илкова, посочила постоянен адрес на ул. „Яне Сандански“ в Благоевград.

Дж. Мухамед декларира през юли 2015 г. в ДФЗ, че отглежда 894 пъдпъдъци в Благоевград. В предоставения от него бизнес план е описано постепенно нарастване на стопанството му, което тази година е трябвало да достигне 950 броя, а през 2017/2018 г. – 1120 броя, и тази бройка да остане непроменена до края на 5-годишния период, който изтича през 2020 г.

На 16 и 19 ноември 2015 г. Мухамед е потърсен от експерти на ДФЗ на посочения от него телефон за връзка, но не е открит. На 16 март 2016 г. при опит за установяване на контакт с него се обажда лице с име Марио, което се представя за консултант. Марио дава на експертите актуален телефон на Джамал и експертите най-сетне установяват връзка с него, за да разберат, че той всъщност живее във Велинград и желае да се откаже от подаденото от него заявление по подмярката, тъй като пъдпъдъците му били измрели.

Аналогичен е случаят с Малина Цанкова, която декларирала в ДФЗ, че отглежда в благоевградското с. Логодаш 106 зайкини майки, но постоянният й адрес е във велинградското с. Драгиново. Нейният бизнес план предвижда нарастване на зайците на 133 до края на 5-годишния период, който е задължителен, за да вземе държавното подпомагане от 24 400 лв. годишно.

Цанкова е проверена от двамата експерти в ДФЗ Борислав Палигоров и Ивайло Ангелов на 17 ноември 2015 г. В стая в къщата в Логодаш, посочена от младата фермерка, двамата откриват 100 зайци. В двора на същата къща обаче намират пъдпъдъци на друг кандидат по същата подмярка – Ина Страхилова Треновска. Когато на 19 ноември двамата експерти правят втора, изненадваща проверка в логодашката „ферма“, зайците въобще не са открити. На телефона на Цанкова до момента не отговаря никой.

Третият, срещу когото държавното обвинение е призвано да започне незабавна проверка, е 25-годишната благоевградчанка Мария Василева Илкова, която обявила, че през 2014 г. е отглеждала 894 бр. пъдпъдъци, тази година те ще са 950, а през 2020 г. в клетките й ще пърхат 1120 броя.

Проверката в нейната птицеферма е извършена на 18.11.2015 г., когато Полигоров и Ангелов преброяват 2 пъти по-малко пъдпъдъци – едва 460. Показал им ги някой си Хасан Али – неупълномощен представител на бенефициентката Илкова. На следващия ден от ДФЗ правят втора проверка и установяват, че броят на пъдпъдъците през нощта е спаднал драстично до 40 броя. Хасан Али дори не прави опит да обясни къде са „потънали“ останалите 420 пъдпъдъци.

На 15 март 2016 г. експертите в ДФЗ решават отново да открият 25-годишната фермерка, която е подала молба за финансиране и тази година, но никой не вдига единия й телефон, а на втория посочен номер отговаря жена с име Милена. Милена се представя за консултант и уведомява проверяващите, че Мария Илкова се е отказала от проекта, но без да посочва каквито и да било причини.

Не по-малко скандално е, че Джамал, Мария и Малина са 3-ма от общо 5-има произволно избрани за проверка бенефициенти на ДФЗ в Благоевградска и Якорудска община. Другите двама – Муса Байрям Абгьов и Хава Хюсеин Абдула от якорудското с. Бунцево, се оказват също с доста драстични нарушения, макар проверяващите да преценяват, че прегрешенията им не са чак за прокурор.

Абдьов също стартира финансовите си взаимоотношения с ДФЗ през 2014 г. с 894 пъдпъдъци. На 18.11.2015 г. те са открити във временна постройка до дома му в Буенцево, на другия ден обаче проверяващите не откриват нито клетките, нито пилците. През март т.г., когато Абдьов подава заявление за ново финансиране от 24 000 лв., пъдпъдъците отново са на мястото си. След проверка на имота му в базата данни на ДФЗ обаче се установява, че на него се водят 106 броя зайкини майки, за които Муса също е получил финансиране. Проверяващите видимо са работили само по следата за пъдпъдъците, защото от протокола им е видно, че никъде във фермата не са открити зайци, но и с днешна дата никой не ги търси при Муса.  

Петата проверена – Хава, по време на кандидатстването си за субсидия миналата година е показала на проверяващите 106 зайци, помещаващи се в стара стопанска сграда в селото. Още тогава експертите костатират, че се отглеждат при липсата на всякакви условия – без ток, без хранилки и поилки, и „отглеждането им е в разрез с хуманното отношение към животните“. На 16 март т.г. Хава отново показва зайците, които продължаватг да се отглеждат в същата мизерия. 

Въпреки нехуманното отношение към животинките, тази година Хава Абдула отново е получила пари, и то 48 895 лв., по същата мярка, показва публичният регистър на ДФЗ. Същата сума е получил и съселянинът й Муса Абгьов, който бе третият проверен.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *