HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Откриха как да не преяждаме

Изследване на учени от Медицинския институт към Бостънския университет даде указания за разработване на ново лечение срещу компулсивно преяждане, съобщи ЮПИ. Учените тествали потенциалния благотворен ефект от активирането на клас рецептори у плъхове. Рецепторът TAAR1 бил идентифициран като ключов в борбата с преяждането. Смята се, че компулсивното преяждане засяга около 15 милиона души в САЩ, които са затлъстели или имат смущения в храненето.

Учените изследвали подобно на пристрастяване поведение у плъховете, като използвали храни, които съдържат захар и са с аромат на шоколад. Било установено, че участващите в експеримента гризачи са по-предразположени към стимули, свързани с храната, в сравнение с побратимите им в контролната група. Учените констатирали, че приемането на веществото RO5256390, което активира рецептора TAAR1, за да предизвика биологична реакция, може да потисне свързаното с неправилно хранене поведение.

“Резултатите сочат, че RO5256390 може да блокира угощаването с храни, съдържащи захар, и компулсивното преяждане в потенциално нездравословна среда”, заяви един от авторите на изследването Антонио Ферагуд.

Адам Хауъл от екипа сравни TAAR1 с нещо като спирачка в мозъчна зона, свързана с вземането на решения. “Хората, които консумират храни, съдържащи много мазнини и захар, губят въпросната спирачка и имат поведение, напомнящо пристрастяване – поясни той. – Успяхме да възстановим тази функция, като активирахме рецептора.”

Резултатите от изследването са публикувани в Neuropsychopharmacology.

Източник: БТА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *