HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СЛЕД 12 Г. ЧАКАНЕ! Спортна зала в Сандански влезе в РИОСВ с план за 3 нива, кафе-бар и трибуни за 364 зрители

Община Сандански стартира процедурата по строеж на спортна зала, каквато населението на курортния град очаква от години. Администрацията входира в Регионалната инспекция по околната среда и водите инвестиционното си предложение заедно с най-общо описание на бъдещото спортно съоръжение.

Залата в района на парковата зона ще бъде с площ от 1178,62 кв.м, на 3 нива -едно полуподземно и две надземни. В полуподземното ниво ще има паркинг с капацитет 26 паркоместа, кафе-бар, вход за служебни лица, както и битови и технически помещения към залата, включващи 4 броя съблекални за по 15 човека, оборудвани с тоалетна, два душа, шкафчета за багажи и пейки за сядане, две треньорски помещения, методически кабинет и помещение за чистачки.
Първото надземно ниво ще се състои от входен вестибюл с рецепция, тоалетни, стълбище към  долното и горното ниво, помещение за администрация, медицинска манипулационна, склад за инвентар към залата и зала с трибуни с 364 места. Трибуните са предвидени с автоматични пластмасови седалки. Игралното поле ще е с размери 19х34 м и височина 8.80 м, като по този начин се покриват националните изисквания за всички видове спорт в зала, без хандбал.
Второто надземно ниво ще бъде достъпно от стълбата през входния вестибюл и е предвидено за обособяване на самостоятелен фитнес салон.

Снабдяването на спортната зала с вода за питейно-битови и противопожарни нужди ще се осъществи от съществуващо сградно водопроводно отклонение с дължина 68 м, а образуваните от спортната зала отпадни води ще бъдат зауствани в съществуващ канализационен колектор по бул. „Свобода“ в гр. Сандански.

За електрозахранването ще се изгради нов подземен електропровод ниско напрежение с дължина около 150 м. Отоплението е предвидено да се осъществи от два броя газови котли с мощност по 110 kW за всеки един от тях, като единият ще се пуска при необходимост. Котлите ще се захранват с газ от изградената газоразпределителна мрежа на гр. Сандански, собственост на „Аресгаз“ АД. Предвидено е на покрива на сградата да бъдат монтирани шест броя слънчеви колектори с цел захранване на комбиниран бойлер с обем 500 л за битова гореща вода.

Имотът не попада в граници на защитени територии, но понеже е близо до Рупите, за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените птици в нея.

Идеята за изграждане на спортна зала в Сандански е още от 2004 г., когато Общинският съвет взе решение за строителството, отрежда дори терен за тази цел и с това всичко приключва. През

2014 г. граждани създадоха инициативна група, която да работи активно с местните и държавни власти за построяването на такова спортно съоръжение, и инициираха подписка сред санданчани.

В началото на тази година кметът Кирил Котев обяви, че засега идеята за спортна зала се отлага заради  високите разходи за експлоатация, които бюджетът на общината не би могъл да си позволи. За пример Котев даде общините Петрич, Гоце Делчев, Симитли, Благоевград и Дупница, където колегите му изнемогвали при поддръжката. Например годишната издръжка на залата в Гоце Делчев само за отопление е около 50 000 лв.

Идеята бе препъната и в кабинета на спортния министър. При срещата им в София Кралев изтъкнал пред Котев, че приоритет през 2016 г. са спортните салони на училищата, а не спортните съоръжения. Докато бил в кабинета на Кралев, Котев станал свидетел и как се обаждали от други общини с молби в техните зали да се случват някакви спортни събития, тъй като в голяма част от новите и модерни спортни съоръжения, в които държавата инвестира милиони, до момента няма нито едно събитие от национален мащаб.

Въпреки това, солидарен с желанията на санданчани, през лятото на тази година Кирил Котев внесе извънредна точка в дневния ред на сесията относно кандидатстване за проект, чиято цел е построяването на многофункционална спортна зала в Сандански по програма на Министерството на спорта. Задвижването на процедурата, която всъщност започва с РИОСВ и ще трае минимум 1 година, е многообещаващо по отношение на 12-годишните очаквания на санданчани. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *