HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Украинец пребори 11 от най-силните мъже на Европа за купата в Г. Делчев, с показно на 3х100 железният мъж на България Д. Саватинов срази шампиона

Украинският суператлет Константин Илин спечели купа „Д. Саватинов“, кръг от шампионата на Европа по силов многобой, които се проведе в Гоце Делчев. Над 3 хиляди неврокопчани бяха сред публиката, която подкрепяше 12 от най-силните мъже на Стария континент. Шестте дисциплини – вдигане на цилиндър, носене на кобилица, мъртва тяга, дъмбел, теглене на автобус и Камъните на Атлас бяха специално подбрани от главния съдия Димитър Саватинов, чието име носи призът, учреден в родния му град.

 К. Илин триумфира с 65 точки, втори се класира Милан Шулян /Словакия/ с 52.5 т., а трети Владимир Цифра /Беларус/ с 49.5 т. Сред четиримата български участници бе и най-силният ни полицай – Мариян Димитров от Пловдив, останал шести.

Състезанието стартира в 14 часа на плаца на бившето военно поделение в Гоце Делчев и продължи близо 4 часа. То започна с вдигане на цилиндър, при което атрактивният Константин Илин вдигна 170 кг. Във втората дисциплина  – кобилица, със силно представяне се отличи  Владимир Цифра, който стана един от петимата, изминали 20-те метра, а неговият личен рекорд бе 11.6 секунди.

В следващата дисциплина състезателите вдигаха лекия автомобил на местната охранителна фирма за брой пъти в минута, като повечето от тях не успяха да се справят и след няколкото опита се отказаха. Там основни конкуренти бяха молдовецът Сукман Родион и Константин Илин, който в крайна сметка спечели и тази надпревара с 13 срещу 11 вдигания на опонента си.

Украинският шампион отново бе ненадминат в дъмбела, където вместо 80-те килограма, при които трябваше да се справят неговите опоненти, той пожела тежестта да стане с 20 кг повече. В крайна сметка здравенякът направи 3 вдигания на уреда, с което отказа конкурентите си.

Именно тук се оправдаха очакванията на публиката, която бурно аплодира съгражданина си Димитър Саватинов, който остави ролята си на арбитър и направи демонстративно вдигане пред публиката. Здравенякът не се притесни от леките здравословни проблеми, които имаше, и след разгрявка с 35-килограмова тежест направи 3 вдигания по 100 кг, изпреварвайки шампиона с бързината, с която се справи с предизвикателството.

Истински фурор предизвика и петата дисциплина, при която състезателите теглеха с въже на 18 метра автобус, тежащ 22 тона, което на практика е най-тежкото превозно средство, теглено в България до момента.

Последното изпитание за железните мъже на Европа бе повдигане на трите камъка на Атлас, тежащи 130, 160 и 180 кг, които трябваше да бъдат поставени на 130, 120 и 110 см височина. Най-бърз и при тази дисциплина отново бе украинският състезател Илин, който вдигна трите камъка на височина от 1.30 метра за времето от 15.44 секунди.

След края на надпреварата стана ясно, че в момента усилено се работи за това догодина в Гоце Делчев да бъде проведено състезание с още по-голям мащаб и освен от България, Украйна, Чехия, Беларус, Молдова, Сърбия и Румъния да има състезатели и от други европейски страни и света. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *