HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Чудесна новина за всички българи! Заплатите се покачват – ето кога и с колко

За последните четири години средната реална работна заплата на българина се е увеличила с 31-32 на сто. Това заяви в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА. Той уточни, че българинът продължава да бъде най-беден в Европейския съюз, въпреки че реалните му доходи са нараснали с една трета. Според Димитров е добре, че чрез усилията на синдикатите е премахнато пълното замразяване на доходите от времето на Симеон Дянков и е започнало увеличение с темпове, които трябва да се запазят. 

От КНСБ са категорични, че през следващата година заплатите трябва да се повишат с 8-10-15 на сто. Това го диктува пазарът, който е отворен към държавите на ЕС, аргументира се Димитров. 

Докато сметката на българина излиза, че в чужбина ще има по-добри доходи, няма да се справим с изтичането на квалифицирана работна ръка, каза лидерът на КНСБ. 

Той е убеден, че е напълно реалистично до три години средната заплата у нас на образованите и квалифицирани хора да бъде 1000-1200 лева. В противен случай ще продължи “изтичането” на 40-50 хиляди души годишно от трудоспособното население, смята Димитров. 

По думите му за работещите в социалните заведения заплатите през следващата година трябва да се увеличат най-много – с 25 на сто. Според него за тази политика на доходите на КНСБ все още няма съгласие в обществото. 

Президентът на КНСБ посочи, че до края на октомври, когато приключи договарянето с МФ и в частния сектор, двата синдиката – КНСБ и “Подкрепа”, ще направят анализ на постигнатото. 

“Ако преценим, че постигнатото увеличение на доходите не е достатъчно, сме готови да започнем национална акция след изборите, която да прерасне в протестна демонстрация в София, за да чуят работодатели и политици какво искат от тях хората на труда”, каза Димитров. 

Той отбеляза, че за първи път правят координирана акция в бюджетните сфери, когато върви подготовката на бюджета за следващата година, както и в частния сектор, когато планират разходите си за персонал за следващата година.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *