HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Отказвате се от месото? Вижте какви рискове крие това

Британски учени проведоха изследване и установиха, че пълният отказ от месо и риба води до намаляване на масата на главния мозък. В мащабния експеримент, продължил цяла година, са участвали около сто доброволци вегетарианци на възраст между 16 и 87 години.

Оказва се, че отказът от консумация на месо и риба съвсем не е толкова полезен, както смятат “борците” за здравословен начин на живот. Нещо повече – липсата на консумация на месо и риба води до необратими последици за главния мозък, категорични са светилата от Оксфордския университет, цитирани от ПИК.  

Според тях лишаването от месо и риба води до загуба на масата на главния мозък. Това е свързано особено и с недостига за централната нервна система на витамин B12, който е от животински произход, което може да доведе както до увреждането й, така и до анемия.  

“Освен намаляването на обема на мозъка, провокирано от дефицита на белтъчни съединения от животински произход, вегетарианците често стават жертви на недостига на витамин B12”, отбелязват авторите на изследването и допълват: “А това може да бъде основен фактор за такова опасно заболяване като малокръвието”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *