HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

STRUMA.BG В БОЛНИЦАТА! Родилка за пръстовия отпечатък: Трябва да помня точно кой пръст са сканирали

Пръстовият идентификатор като задължителен за регистрация при прием и изписване в благоевградската болница се въвежда от началото на следващия месец, в момента тече двумесечният срок за тестване на новата система, поясни директорът д-р Огнян Митев.

Закупени са и регистрирани 16 устройства /четци/, които са монтирани във всяко отделение със стационар, за да се осигури бърз и лесен достъп, без струпване на пациенти на една регистратура и без чакане по опашки, уточни д-р Митев.

В спешно отделение, където потокът е интензивен, няма монтирано устройство. От Здравната каса в Пиринско вчера съобщиха, че новата система към момента се интегрира във всички лечебни заведения за болнична помощ в областта, болниците са монтирали необходимите четци за пръстова идентификация. Всяка болница има индивидуален срок, който трябва да изтече, за да въведе новата регистрационна система като задължителна, единната национална дата за всички е 1 ноември.

Репортер на вестник „Струма“ вчера присъства при регистрация в едно от отделенията на МБАЛ – Благоевград.

„Психологически го усещам по-различен този начин на регистрация, може би заради бременността, но лично аз го приемам, мисля, че трябва да има повече информация за това дали наистина ще има по-строг контрол”, каза вчера Красимира Стоянова при постъпването си за раждане в МБАЛ – Благоевград.

„Не ме притеснява това, че ме чекират по новата система, но виждам, че се усложнява работата на персонала, тази реформа трябваше да стартира от доболничната помощ, всеки пациент да има такъв уникален код при личния лекар”, каза щастливата майка на момченце Анелия Христова, която работи като маникюристка в Благоевград.

Ето какво каза родилката: „Само първоначалната регистрация е по-бавна, затова трябва да се осъществява в лекарски кабинет, а не при настаняване в болницата, където хората са болни и стресирани. Всеки от нас знае, че когато човек е болен, е изнервен. Сканираха ми двата показалеца на двете ръце, медицинските специалисти ми обясниха, че трябва да запомня точно кой пръст е използван първия път, щом вече съм въведена в системата, при повторен прием в лечебно заведение само слагам същия пръст на устройството. Успокоиха ме, че има предвидена и опция, ако човек забрави кой пръст е използвал, системата /устройството/ ни подсказва.

„Доколкото знам, пpи пocтaвянe нa пpъcтa определени тoчки oт нeгo ce тpaнcфopмиpaт в кoд и пo тoзи нaчин инфopмaциятa ce пpeдaвa нa Здpaвнaтa кaca. Не се страхувам, че издавам някаква тайна”, каза и 33-годишната Антоанета Терзийска от Кочериново, която е продавач-консултант. Тя е майка на близнаците Любомира и Даниел, които са осмите поред за тази година в МБАЛ – Благоевград.

Родилката Антоанета Гаврилова, също от Кочериново, заяви, че преди да роди, е била под лекарско наблюдение в гинекология и там е направена първоначалната й регистрация.

„Добра е идеята да има нововъведения в здравеопазването, смятам, че така няма да има подправяне на документи, времето ще покаже сиcтeмaтa как щe paбoти”, каза А. Гаврилова. Родилката уточни, че тази регистрация изисква наистина присъствие в болницата, освен това има право да получи информация от НЗОК за всички заплатени медицински услуги и да сигнализира, в случай че узнае за злоупотреба.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *