HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Транспортен бос от Дупница купува закритото училище в Бистрица за старчески дом

Бизнесмен от Дупница иска да купи затвореното училище в село Бистрица и да го превърне в частен старчески дом. Собственикът на транспортна фирма от Дупница до Италия Михаил Билярски е изявил интереса си пред ръководството на общината.

Както вестник “Струма” писа, училището беше закрито преди три години. Две години преди това беше реновирано от общината. След като броят на децата драстично намаля, то беше затворено заедно с училищата в Червен брег и Джерман. Тогава общината ги обяви за продан за 200 000 лв. общо и трите.

Репортер на вестник “Струма” се свърза по телефона с бизнесмена Михаил Билярски, който обясни следното за намеренията си: “Направих проучване и установих, че в цяла България има недостиг на такава социална услуга – старчески дом. Училището в Бистрица е подходящо за това, има голям двор, намира се сред природата, което е едно от изискванията. Като пътувам по чужбина, виждам в какви домове живеят самотни възрастни хора. Желанието ми е да изградя старчески дом по европейски образец, но това е в далечен план. При разговора ми с кмета на общината Методи Чимев разбрах, че тепърва ще се прави оценка на сградата и имота. Ако цената ме устройва, ще купя училището. Ще строя със собствени средства. Няма европрограми за старчески домове. Има само за къщи за гости“, заяви Билярски.

Кметът на Бистрица Кирил Огненски свиква събрание в селото, на което транспортният бос и кметът на общината ще обявят пред местното население какви са инвестиционните намерения за училището.

Както вестник “Струма” писа, преди около година Методи Чимев присъства на селско събрание, на което жителите на селото дадоха предложения за каква дейност да се ползва закритото училище. То е запазено, в добро състояние, всичко е застинало, както е било след последния звънец, в някои класни стаи стоят още саксии с изсъхнали цветя и таблата с плакети от състезания, спечелени от възпитаниците.

В Дупница в кв. “Таушаница” се руши и разграбва сграда, която вече беше реновирана за нуждите на старчески дом с пари от международен фонд, уредени от покойната депутатка от БСП Маргарита Панева. Бяха необходими още 200 000 лв. за довършване на ремонта.

Както вестник “Струма” писа, тръбите от водопровода са извадени, изкъртена е и елинсатлацията, баните и тоалетните са останали на голи стени, без плочки, тоалетни чинии и бойлери. Изпочупена е и открадната и алуминиевата дограма. В двора и по стаите са избуяли бурени. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *