HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Иракчанинът Самир Хади разширява двойно базата си в Благоевград

Разширение на производствената си база до сградата на Басейнова дирекция при изхода от Благоевград към кв. „Струмско“ стартира иракчанинът Самир Хади Алдулайми, който е собственик на фирма за ремонт на машини за цигарената индустрия. Той е съгласувал с общината почти двойно увеличение на сега съществуващата база, чиято обща разгъната застроена площ е около 3000 кв. м и скоро ще стане 5800 кв. м.

Името на бизнесмена Самир Хади нашумя преди няколко години заради скоростното му придобиване на българско гражданство и поисканата проверка на законността на издадените от вицепрезидента Ангел Марин укази от Яне Янев, тогава председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията.  Роденият през 1961 г. Самир Хади беше получил по ускорена процедура българско гражданство само за 16 дни на 8 август 2005 г. по предложение на бившия министър на икономиката Милко Ковачев заради особените му заслуги и принос към икономиката на България. Иракският бизнесмен от 1995 г. извършва търговска дейност в качеството си на собственик на еднолична фирма за търговия в Благоевград, като осигурява работа на 120 работници и служители, бе посочено  в доклада на министър Ковачев, който бе изброил още, че Самир Хади е участвал в проект на Международния комитет на Червения кръст за възстановяване на протезните и ортопедични центрове в град Наяф, Ирак. В България развивал сериозен бизнес в сектора с търговия на цигари и ремонт и рециклиране на машини за цигарената индустрия. Освен това бизнесменът е генерален директор на „Юръпиън Тобако Сървисис” ООД в Благоевград, собственик е на фирма „Табак Текник” ЕООД – Благоевград, а от 2003 г. е собственик на фирма „Строй Комерс 2003” с инвестирани в тази област над 2 000 000 долара.

От доклада на министър Милко Ковачев досега фирмата на Самир Хади в Благоевград се сви, заради кризата поръчките паднаха и броят на наетите от иракчанина работници в Благоевград бе намален  до 15-20 души. В последните години обаче фирмата бележи подем и дава хляб на над 40 души, като тенденцията явно е да се наемат и нови хора с исканото разширение на базата.

Преди години управител на „Юръпиън Тобако Сървисис” ООД бе бившият зам. директор на „Благоевград-БТ” АД Емил Сандев. Чрез строителната си фирма „Строй Комерс 2003” при големия бум на строителството в Банско преди няколко години Самир Хади построи няколко обекта, но затъна, имаше строежи и в София, но след срива на имотния пазар у нас дейността му в тази сфера силно се сви.

Семейството на иракчанина с българско гражданство живее в София, но той има жилище в Благоевград.

Във връзка с разширяване дейността на фирмата на иракчанина главният архитект на общината Васил Тинчев е повдигнал въпроса пред Изпълнителна агенция „Пътища“ за нов пътен възел, който да обслужва няколкото мощни производствени предприятия в този район на Благоевград, които се намират до „Табак текник“ ЕООД – „Карлсберг“, „Ванико” и КФМ, чиито големи товарни коли са принудени да излизат по тесния обслужващ път, успореден на бул. „Димитър Солунски“. Това е твърде неудобно и често опасно заради размерите на колите и натовареното движение в посока „Струмско“ и изхода на града.

Другият сериозен мотив на арх. Тинчев е, че настилката на обслужващата и основната пътна артерия не е пригодена за тежките тирове.

Преди два дни от „Карлсберг“ са правили консултации с проектант за новата пътна връзка, според гл. архитект на общината обаче инициативата трябва да е на Изпълнителна агенция „Пътища“ – Областно пътно управление – Благоевград.

Арх. Тинчев коментира още, че е назряла нуждата от изграждане на отдавна планирания пътен възел от кръговото кръстовище на ул. „14-ти полк“ при ЗМК, който да слиза покрай старите гробища до бул. „Д. Солунски“, да се помисли как тировете, обслужващи няколкото големи предприятия в промишлената зона в района, да не влизат изобщо в града, като се направи подход директно от и към главния път Е-79.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *