HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Община Благоевград ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ, в размер на над 26 млн. лева, за изграждане на депо за битови отпадъци

Община Благоевград и кметът д-р Атанас Камбитов получиха абсолютна подкрепа от Общински съвет – Благоевград относно кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ, в максимален размер на 26 853 460 лева, за изграждане на депото за битови отпадъци край село Бучино. Предложението за изграждане на регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, беше гласувано на извънредно заседание на Общински съвет. С предложението ще се кандидатства пред Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите.

Преди месец, на извънредна сесия през септември, беше гласувано предложение за кандидатстване за помощ в размер на 16 млн, но след консултация с ПУДООС,  уточнената сума е 26 853 460 лева. Кметът Камбитов поясни, че вече са входирани всички необходими документи и се очаква до няколко дни Управителният съвет на ПУДООС да се произнесе относно проекта.

Реализирането на проекта гарантира, че всички постъпващи отпадъци ще могат да бъдат обработвани и третирани по безопасен за околната среда начин. Основната цел е изграждане на ефективен регионален модел за управление на отпадъците в регион Благоевград. Той ще осигури  екологосъобразното обезвреждане на количеството твърди битовите отпадъци, генерирани в региона, и съответно до подобряване на управлението на отпадъците в общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево в съответствие с нормативните изисквания на Р България.

Обхватът на настоящия проект е за изпълнение на І-ви Етап, включващ всички съоръжения и строително-монтажни работи, които съответстват на нормативите за започване на експлоатацията на обекта и издаване на „Комплексно разрешително” от съответния орган за „Приемна зона“, „Основна зона“, „Обслужваща зона“, „Техническа инфраструктура“. Ще бъде изградена административно-битова сграда, КПП, клетка за третиране на отпадъците, както и допълнителни съоръжения.

Осъществяването на проекта е показател за успешно изпълнение на политиката в областта на околната среда. То е и крачка към прилагане съвременните изисквания за опазване на околната среда и подобряване на нейното състояние в сферата на управление на отпадъците в регион Благоевград.

По време на извънредната сесия бяха гласувани още две точки. С 32 гласа „за“ общинските съветници подкрепиха предложението Община Благоевград да осигури 15 422,47 лева по проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на общинската административна сграда. Съветниците дадоха и своето съгласие да бъдат прехвърлени в собственост на държавата опредени имоти, засегнати от парцеларния план за изграждане на ЛОТ 3 от АМ „Струма“.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *