HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

13-годишна почина след 68 дни пости

Индийската полиция разследва родителите на 13-годишно момиче, което е починало миналата седмица след религиозно постене в период на 68 дни, информира Би Би Си, цитиран от Труд.

Полицията проучва дали Арадана Самдария е била принудена да спазва постите, довели до смъртта й.

Нейните родители твърдят, че постенето се прави доброволно, следвайки една от най-древните индийски религии „Джайнизъм“ ( Jainism) и, че не са насилвали дъщеря си.

Бащата на момичето споделя, че е помолил детето си да приключи на 51-я ден от поста, но тя сама е отказала.

Доклад от смъртта на Арадана доказва, че тя е живяла 68 дни на преварена вода. Според експерти човешкото тяло може да оцелее два месеца без храна.

Родителите са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост.

Продължителното гладуване е популярно сред последователите на „Джайнизъм“, които са малцинствена религиозна група в Индия.

Активисти критикуват един от ритуалите на „Джайнизъм“ – Сантхара, или Салекхана (Sallekhaa, Santhara) „ритуално самоубийство чрез глад“, това е отказът от храна и вода в подготовка за смъртта. Твърди се, че по този начин се пречиства душата.

Различни хора научили за нелепата смърт на Арадана, изразиха възмущението си в Туитър. Те комнтират, че 13-годишното момиче е починало по изключително болезнен начин и, че ритуалите на религията „Джайнизъм“ са нечовешки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *