HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СКАНДАЛ В БЛАГОЕВГРАД! Спешна родителска среща в ОДЗ 2 заради оплаквания на родители от агресия на дете

Спешна родителска среща в подготвителната предучилищна група свиква днес директорката на детска градина „Детски свят“ на ул. „Марица“ 6 в Благоевград Елка Зашева. Повод са публикации, че дете от групата се държи агресивно спрямо останалите и заради това родители настояват то да бъде изместено. Директорката Е. Зашева призна, че е много изненадана от реакцията на родителите и най-вече от това, че никой не й е сигнализирал открито за назряващо напрежение или проблем. „Ужасих се от това колко брутално родителите могат да представят ситуация, която далеч не е такава. Коментира се, че момченце било нахапано по гърба от 7-годишния Иван.

Детето не е за първа година в градината, а за пета. През май изписаха другите деца, с които Иван беше 4 години в една група и с които не е имал никакви проблеми, всички са живи и здрави и никой не е пострадал. Отложиха го с една година от училище и остана в подготвителната ІV група с нови дечица. Той е дете с повишена чувствителност и промяната на средата няма как да не му се отрази. Не може да говори, заради което контактуването с останалите деца е по-различно. Още на първата среща родителите на другите деца бяха запознати с фактите, обяснихме им, че е нужно повече търпение и че за изминалите 4 години Иван има изключително голям напредък в развитието си в резултат на общите усилия на персонала, децата и родителите им от предишната група.

От началото на учебната година са минали едва 20-ина дни и виждаме, че нещата започват да се наместват, той става все по-спокоен, а и останалите деца започват да го приемат и намират начини да комуникират. Днес /б. р. вчера/ като чух за проблема, проверих какво се е случило, в понеделник Иван е бил превъзбуден и едно от децата е показало, че е ранено от него. Лелката е вдигнала блузката и по гръбчето имало зачервено място. Възможно е да е имало нараняване, но в играта между деца често се случват подобни неща. Преди няколко дни друго момченце напълни главите на играещите около него с пясък. Казахме си, че ако това бе направено от Иван, щеше да се вдигне олелия.

Да, родителите сигурно искат детето със СОП да се премести в друга група, но ние нямаме друга ІV група в градината, а и нали така учим децата на толерантност към различните?! Личат децата, в чиито семейства е работено и разговаряно за проявяване на повече търпение към Иван. Не можем да го зачеркнем или изолираме, той е просто дете. Ще отбележа също, че родителите му го взимат на обяд и това е така от средата на миналата учебна година, причината е, че не може да спи след обяд и пречи на останалите, защото търси внимание”, разказа за проблемната ситуация, директорката на бившето ОДЗ 2 Елка Зашева.

От община Благоевград е извършена незабавна проверка по случая. Установено е, че за 5 години, откакто детето със СОП посещава детското заведение, не са постъпвали оплаквания относно отношението му към останалите възпитаници. Същото дете е отложено от постъпване в първи клас въз основа на оценка на експертна консултативна комисия. Община Благоевград напълно е спазила Закона за предучилищното и училищното възпитание, влязъл в сила от 1.08.2016 година, и конкретно чл. 192, ал. 1 и ал. 2, според които детските градини са длъжни да приемат до 3 деца със специални образователни потребности в група. Съгласно закона на Р България, ако детето не посещава подготвителна група, семейството му подлежи на санкции. Съобразно нуждите на детето, с него ежедневно работи и екип от специалисти – логопед, психолог и ресурсен учител, информираха от Общинска администрация. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *