HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Испания иска учителка от Езиковата в Благоевград

Преподавателката от ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ в Благоевград по физика на френски и английски език и химия на френски Дамяна Грънчарова спечели трета награда на престижна международна конференция в град Верона, Италия. Разработеният от нея план за урок “В търсене на истината: Стъпвал ли е човек на Луната? Открита дискусия на английски език” е отличен за иновативни подходи в обучението по природни науки.

„Наградата е електронна дъска за обучение по физика. Ще я сложа в Езиковата гимназия, за да може да се ползва от всички“, каза учителката. Освен че преподава физиката по един изключително интересен и занимателен начин, Д. Грънчарова провокира гимназистите с дебати на английски език по физични теми, експерименти и опити. Тя бе единственият български педагог, поканен на международната конференция. Предложението дошло, след като организаторите разгледали подадените документи и отсели 100 преподаватели от цял свят, като оценили водените от тях извънкласни дейности и изявите на учениците им. В продължение на три дни специалистите обсъждали най-новите световни тенденции в областта на природните науки, като споделяли помежду си добри практики, научни трудове и изследвания.

„Аз лично изнесох доклад, включващ и демонстрация на опити, свързани със светлината. Останах изключително впечатлена от норвежките и американските практики и опит“, разказа Д. Грънчарова. Според нея най-новите начини на преподаване в световен мащаб са свързани с развитие на мисловната дейност на учениците, т.е. чрез задаване на въпроси и търсене на отговори те сами да достигнат до правилното решение на поставената им задача. Впечатлени от разработките на благоевградската учителка, нейни колеги от Испания я поканили да работят съвместно в тази насока. Тя е ръководител и на училищния отбор на младите физици, които са сред най-добрите в страната ни, а нейната възпитаничка Петя Стефанова е първата ученичка досега от Благоевградска област, намерила място в петчленния национален отбор, представил България на Световния турнир за млади физици в Шрусбъри, Англия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *