HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Сириецът, който искаше да потопи Германия в кръв, се обесил на ризата си

Сириецът Джабер ал Бакр, който беше намерен мъртъв в килията си в Лайпциг, се е обесил. Това става ясно след незабавното разследване на случая, което властите разпоредиха, съобщава Би Би Си. Според адвоката на 22-годишния мъж, смъртта на бежанеца, заловен да планира бомбени атаки в Германия, е огромен скандал за правоохранителната система на Германия. По думите му, управата на затвора е била напълно наясно, че има риск Бакр да се самоубие, но не е предприела нищо.
 
Джабер ал Бакр беше арестуван в понеделник по подозрение, че е организирал терористични атентати в Германия, включително и планирал да взриви летището в Берлин.
 
Министърът на правосъдието на Саксония Себастиан Гемков обясни, че е била направена психологическа оценка на затворника и всички предпазни  мерки са били взети. Началникът на затвора описа Бакр във въпросния ден като много спокоен и уравновесен.
 
„Не трябваше да се случва, но се случи”, каза Гемков. Той заяви, че поема отговорност за случилото се, но няма да подаде оставка.
 
Служителите в затвора отричат Бакр да е бил проверяван едва през няколко часа. В началото той е проверяван през 15 минути, но часове преди да умре експерти са взели решението да понижат нивото на сигурност и интервалите са били увеличени на 30 минути.
 
Според адвокат Александър Хюбнер, обаче, клиентът му със сигурност бил в риск, тъй като преди това счупил крушките и повредил фасунгите. Освен това отказвал храна и вода. От затвора счели случилото се по-скоро за вандализъм, отколкото за опит за самоубийство. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *