HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Омбудсманът праща изборния кодекс в Конституционния съд

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд заради проблемите с Изборния кодекс. Тя ще атакува текстовете, ограничаващи секциите в чужбина до 35 в държава. 

Според експерти към момента новите правила в изборния кодекс създават проблеми най-вече в две посоки. Първата е ограничението за гласуване на сънародниците ни в чужбина в до 35 секции.

И тъй като депутатите почиват, на ход са другите институции. 

„Аз вече съм готова с конституционна жалба и утре свиквам правния си съвет”, подчерта омбудсманът, цитирана от bTV.

Според Манолова недопустимо е правата на част от българите да бъдат ограничавани.

По думите й ЦИК има две възможности – или да наруши разпоредбата, която казва, че при 60 заявления трябва да открие секция, или да наруши разпоредбата, според която могат да се откриват до 35 секции в държава.

ЦИК ще мисли как да излезе от този казус до събота. Те вече са пратили писмо на Външно министерство, съгласно което искат информация за броя и разпределението на българската общност във Великобритания и отдалечеността на местата едно от друго.

Продължава и скандалът с квадратчето „Не подкрепям никого“. Според експерти този вот ще се брои за действителен при общата изборна активност, но ще бъде недействителен при определянето на името на новия президент. Така той ще може да бъде избран с много по-малко гласове от тези, които са решили да не подкрепят никого.

От ЦИК не са съгласни. „Единствената разлика ще бъде, че сборът на гласовете на всички кандидати няма да е100%, а на втори тур печели този, който има повече гласове”, поясни Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Според ЦИК методиката, която ще се приложи на 6 ноември, ще е както при всички мажоритарни избори досега.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *