HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗРАСТВА! Майка сигнализира пред struma.bg: В ОДЗ 2 хранят децата с най-мръсната в света риба, събират от родителите по 30 лв.

Майка, чието дете е в ОДЗ 2 „Детски свят“, на ул. „Марица” 6 в Благоевград, твърди в сигнал, пратен на редакционния имейл на вестник „Струма“, че в детската градина събират от родителите по 30 лв. за дете за тоалетна хартия, блокчета, моливи…  Катя Георгиева, както се представи жената настоява за спешна намеса на кмета Атанас Камбитов. Ето писмото й:

„Пише Ви една майка, която за поредна година е разочарована от порочната практика в ОДЗ 2 на ул. „Марица” да се събират пари от родителите, и искам да внеса сигнал по въпроса, за да може той да бъде видян от г-н кмета д-р Камбитов и дано той поне да успее да прекрати всичко това. Има негова заповед, че е забранено да се събират организирано пари в детските градини. Но никой явно не я спазва. В момента в нашата детска градина №2 на ул. „Марица“, с директор г-жа Зашева, върви кампания за поредна година да се събират пари – по 30 лв. за дете, че и срок има поставен. Тези пари после кой и как ги харчи, отчита ли някой? 30 деца по 30 лв. са 900 лв.? За моливи и блокчета? Нямало пари за тоалетна хартия и санитарни материали за децата. Това със сигурност не е стигало до знанието на г-н кмета, иначе той не би допуснал такива елементарни неща да липсват на децата.

Сумата е незначителна за някои и значителна за други, но защо общината в лицето на д-р Камбитов казват, че са ги осигурили тези неща, а в същото време през главата му парите се събират на ръка от нас?

Втората ми болка, на която се надявам да дадете гласност, е фактът, че децата в ОДЗ 2 са принудени да ядат най-мръсната и отровна риба в света пангасиус и това не можело да се промени, поне според учителките. С ужас прочетох, че честата консумация на тази риба може да доведе до заболявания на кръвта, черния дроб и до поражения по органите. Продажбата й е забранена в САЩ, Канада и редица европейски страни.

Това е възможно най-евтината риба, внасяна от Виетнам и Бангладеш. Развъжда се в една най-замърсените реки в света. Водите на тази река са пълни с химически отрови и бактерии, както и с редица промишлени отпадъци.

Рибата се развъжда при изключително нехигеинични условия.. Във Виетнам килограм от тази риба струва по-малко от ДВЕ СТОТИНКИ!!!

И нашите деца в ОДЗ 2 в Благоевград трябва да ядат това?“

Репортер на вестник „Струма” се свърза за коментар с директора на градината Елка Зашева, която категорично отрече и двете обвинения. „Пангасиус на децата не предлагаме, а хек. Рибата е включена в седмичното меню, днес /вчера/ също имаше и се приема много добре от децата“, категорична е Зашева. Думите й потвърдиха от общината, като информираха, че  има подписан договор от 30.05.2016 г. с фирма, която е сертифицирана само и единствено за доставка на хек филе до детското заведение с Наредба №9. Това е единственият рибен продукт, който се предоставя за обяд на децата. Извършена е и проверка, която потвърдила, че рибата е хек филе. Директорката Е. Зашева отрече и да събират пари на ръка от родителите. Съдейства ни да се свържем с председателката на родителския комитет в І „а“ група Николина Радева, където майките подели инициатива да събират пари за подновяване на играчките и настилките.

 „Събираме по 20 лв., за да подменим играчките и килима. Решихме го в края на първата родителска среща, на която ни събраха, за да ни разяснят правилата и да ни изчетат и цитират заповедта на кмета за забрана учителите да събират пари. Педагозите на групата ни Тренчева и Димитрова изрично подчертаха, че общината осигурява достатъчно средства за издръжката на детските заведения. Като видяхме обаче колко захабени са играчките и протрит килимът, в края на срещата 3-4 майки, в това число и аз, предложихме да купим нови, защото децата ни 4 години ще играят на тази постелка и с тези кукли и колички. Никой от присъстващите не се противопостави на идеята ни. Да, имаше родители, които закъсняха за началото на срещата, обявена в 16,45 ч., а 2-3 майки си тръгнаха преди финала й и е възможно някой да не е разбрал, че решението беше наше. Аз бях избрана за  председател на родителския комитет, но тъй като съм доста ангажирана, друга майка, Мария Мицова, се ангажира със събиране на парите от родителите. Идната седмица се надявам, че ще можем да се организираме няколко души да отидем и да изберем играчки за момичетата и за момчетата, както и да вземем килим. Другото, което решихме на първата родителска среща и отново е изцяло наша инициатива, е в раничките на децата си да слагаме мокри антибактериални кърпички, с които лелките и учителките да поддържат хигиената им, тъй като такива почистващи средства не са предвидени да се доставят в групите”, каза Николина Радева. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *