НАПРЕЖЕНИЕ В БЛАГОЕВГРАДСКО УЧИЛИЩЕ! Гневни родители: В ІІІ ОУ няма закуски и обяд, нито занималня, съжаляваме, че записахме децата си

„В ІІІ ОУ „Димитър Талев“ не дават на учениците нито закуски, нито обяд, няма и занималня. Съжаляваме, че записахме децата си тук“, заявиха родители на второкласници от благоевградското училище.

Напрежението в най-голямото основно училище в Пиринско с 800 ученици ескалира след учитело-родителско-ученическа среща, проведена на 12.10. /сряда/, а веднага след приключването й майки и бащи започнаха да звънят на редакционните телефони в „Струма”.

„В началото обсъждахме дисциплината и входните нива по български език и математика. Всичко започна мирно и тихо до момента, в който повдигнахме въпроса „Защо децата ни не получават нито закуска, нито обяд, нито пък ходят на занималня, при положение че в нашия клас от 24 деца има подадени 17 заявления?”. Учителката Йорданка Пармакова ни отговори, че това не е неин проблем“, разказаха родители, афектирани от отговора на педагожката.

Това довело до размяната на остри реплики на висок глас в присъствието на децата. „Няколко майки се опитаха да обяснят, че занималнята не била „болка за умиране“ и те оставят децата си вкъщи сами следобед. Но повечето не бяха съгласни с това. Накрая Й. Пармакова призна, че тя самата и колегите й също се срамуват от положението в училището, разказаха подробности за разразилия се скандал присъствали.

След края на срещата недоволни родители се заканиха да сигнализират РУО и МОН за случващото се в ІІІ ОУ – Благоевград ОУ и да преместят децата си в други училища.

„Ситуацията тук е абсурдна. Как може в другите училища да дават закуска и обяд, а тук нищо? Да не говорим за целодневната организация. Това не е никава занималня, а истинска джунгла! В една стая са наблъскани над 30 деца. Почват в 13.30 часа и до 14 часа уж вече са си написали. Под предлог да не пречат на другите групи учителят ги извежда на двора и започва лудо звънене по телефоните: „Мамо, ела да ме вземеш, готови сме“. А аз как да изляза от работа и да взема детето в 14 ч., вместо в 17 ч.?”, ядосва се майка на второкласник.

По думите на родители проблем в Трето ОУ има и със занималнята в ІІІ клас. Там учителите предупредили, че не могат да вземат всички деца от класа на занималня, а само по 6 деца от паралелка. Майките попитали по какъв критерий ще бъдат определени 6-имата „щастливци“ при двойно повече желаещи и получили отговор, че самите те трябва да се разберат помежду си.

Вчера малко преди обяд репортер на „Струма“ застана пред входа на ІІІ ОУ. В 11.20 часа излезе първата група първокласници и гордо вдигайки ръце, се похвалиха на дошлите да ги вземат майки и баби, че за пръв път от началото на учебната година са получили по една ябълка за закуска.

Малко по-късно се появи и директорът Михаил Спасов, който заяви: „Как да нямаме закуска и обяд? Ето, от днес почнахме. Дадохме на децата ябълки, след минути ще бъде доставен и обядът. Действително имаше известно забавяне, тъй като трябваше да спазим процедурите по обявената обществена поръчка, но от днес всичко е наред, и то не благодарение на родителите, а на нас“, заяви М. Спасов.

В 12,10 часа в стола на училището за пръв път през тази учебна година влязоха 23-ма ученици от І „г“ и І „д“ клас. След като учителите ги инструктираха, децата се подредиха пред гишето и си взеха пиле с ориз и ябълка.

„Това са децата от занималнята, малко са превъзбудени, тъй като днес им е първи ден, но ще свикнат“, коментира една от учителките.

По отношение на проблема със занималнята директорът на ІІІ ОУ заяви, че решава задачите спрямо капацитета, и очерта като основен приоритет опазването живота и здравето на децата. Той обяви, че при 5 паралелки /119 първокласници/ на занималня ходят 80, разделени в 3 ПИГ /полуинтернатни групи/. Второкласниците от 5-те класа са разпределени в 2 ПИГ, в ІІІ клас също, а четвъртокласниците нямали занималня, тъй като според директора вече имали изградените навици за самоподготовка.

„Миналата година имахме 416 деца в начален етап /1-4 клас/. Сега са 460, от тях на занималня ходят около 200. Целодневното обучение е обхванато от 7 ПИГ в начален етап и една в среден курс /5-7 клас/. Назначили сме и 4-ма нови учители. Бих искал да подчертая, че училището не е за отглеждане на деца, а за учене. При двусменен режим с 800 ученици организацията е спрямо възможностите ни. Да ни направят още една сграда, тогава ще обезпечим учебния процес“, заяви директорът.

По думите му имало и друга тенденция – в началото на учебната година родителите искали децата им да ходят на занималня, после се отказвали. „Например в началото в полуинтернатната група има 30 деца и после остават 12. Аз как да прогнозирам това? Да назнача 5-има учители в ПИГ на 5-те паралелки във всеки випуск и после да им прекратя договорите, защото родителите са се отказали от занималнята, така ли?”, мотивира се школският шеф.

На въпроса защо училището години наред реализира прием от 5 паралелки с първокласници, при положение че базата все пак има определен капацитет и очевадно броят на паралелките надвишава този на класните стаи, директорът заяви. „А на какво основание да не правим по 5 паралелки? Ето, да кажем догодина сформираме 2 или 3, тогава родители, живеещи в района на училището, ще ни искат обяснение защо не сме приели и техните деца, и директно ще ме дадат на прокурор с обвинение, че отказваме правото на образование на децата им”, категоричен бе М. Спасов.

Директорът М. Спасов не е сигнализирал в общината, че има проблеми с базата. Интересно е защо само той има проблем с даването на обяда и закуските, как другите училища се справят, коментираха от община Благоевград.

Началникът на РУО Ивайло Златанов коментира, че със заповед на директора на училището се определя график на дейностите, назначава се комисия и се утвърждават критерии и документи за прием в първи клас, като отговорни за него са педагогическият колектив и ръководителят на учебното заведение.

„Към момента нямаме подадени сигнали от родители на учениците в ІІІ ОУ. При наличието на такива ще направим съответната проверка и ще издадем предписания какво не трябва да се случва през следващата учебна година. Друг е въпросът, че родителите, преди да подадат документи и да запишат децата си, би следвало да се поинтересуват дали даденото училището осигурява закуска, обяд, целодневно обучение”, каза началникът на РУО Ив. Златанов и допълни, че се възлагат големи надежди на новия държавен образователен стандарт за физическата среда, който ще регламентира именно по колко квадратни метра на ученик трябва да осигури съответното училище за протичането на пълноценен образователен процес.

Репортер на „Струма“ провери каква е ситуацията в няколко други благоевградски училища. Оказа се, че в VІ СУ при 256 ученици в начален етап, 244 посещават занималня.

Във ІІ ОУ при 315 деца от 1-4 клас на занималня ходят 245, в VІІІ СУ от 385 ученици в начален етап, в ХІ ПИГ са обхванати 270. От ръководството наV СУ предоставиха и „разбивка“ по випуски: от 46 първокласници на занималня са 46, всичките 52-ма второкласници, 48-те третокласници също ходят на занималня, а от 43 деца в ІV клас на занималня са 42.

И докато родители на ученици от ІІІ ОУ търсят начин да се справят с проблема, записвайки децата си на частна занималня, за която плащат от джоба си или оставяйки децата да се подготвят сами вкъщи, то образователната гилдия в града не е изненадана от случващото се.

„Не може да носиш костюм 52-ри номер и да се набуташ в 40-и размер”, така директор на благоевградско училище обрисува ситуацията в ІІІ ОУ.

Директори разясниха, че основният мотив за приемане на много ученици са парите. Всеки ученик носи на училището годишно по 1406 лв. според единния разходен стандарт плюс 528 лв. за целодневно обучение.

„Въпреки това не е редно да приемаш деца и после да се чудиш къде да ги обучаваш и да молиш родителите да си ги вземат на обяд. Тази политика е непродуктивна. Ако преди години храненето и целодневната организация бяха някакви екстри, то сега те са част от съвременното образование4, коментираха специалисти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *