HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Благоевградският бизнесмен Ив. Чапов набира персонал за „Катарино”, който ще отвори през лятото

Стотици безработни се стекоха вчера на организираната от дирекция „Регионална служба по заетостта” – Благоевград и Бюро по труда – Разлог  специализирана трудова борса в областта на туризма. 40 работодатели от региона обявиха общо 423 работни места, което е почти двойно в сравнение с минали години. 40 са обявените позиции само от новостроящия се четиризвезден хотел в разложкото село Баня. Заявени позиции имаше и за лятото на следващата година от новия собственик на продадения само преди няколко седмици хотел „Катарино” – благоевградския бизнесмен  Иван Чапов. 

По-голямата част от обявените свободни позиции за 2017 година са в хотелиерския бранш, като най- много се търсят сервитьори, готвачи, администратори, масажисти, пикола, отговорници за търговска зала и други. В сравнение с минали години, когато сред основните изисквания на работодателите дори за камериерка беше владеенето на чужд език, сега това не е задължително. 

„Силно се надяваме да намерим подходящи хора, въпреки че от опит знам, че специализираните  кадри се появяват, след като приключи летният сезон на морето, а за някои той все още продължава. Ние търсим сервитьори, рецепционисти и камериери. Задължително изискване за рецепционистите е владеенето на английски език и работа в екип. За камериерките това не е задължително. Предимство за кандидатите е да са работили на подобна длъжност и да имат опит”, каза управителят на два от големите хотели в Банско – Цветан Манов.

Към тазгодишната специализирана трудова борса интерес проявиха не само млади и хора на средна възраст, но и такива в доста по-напреднала, за които вариантите за по-добра работа се свеждат до минимум. 

„За пръв път идвам на трудова борса. Кандидатирам се за мияч в кухня, защото на моята възраст едва ли ще намеря друга работа. Камериерка никога не съм била, а се изисква опит, въпреки че физически се чувствам добре и мисля, че ще се справя. Обещаха ми работа в един хотел, дори и като камериер на общите помещения. Чувствам се малко неудобно, защото повечето са млади хора, а аз съм на 65 години, но какво да правя. Нямам достатъчно трудов стаж и все още не получавам пенсия, защото не можах да стигна тавана преди пет години. Трябваха ми още две години стаж, но нямах възможност да внеса парите, за да се пенсионирам. Сега увеличиха стажа с още десет месеца и реално трябва да чакам още една година, за да се пенсионирам. Ако го увеличат с още два месеца, а аз съм родена септември месец, това означава още цяла година. Това не е малко време за хора на моята възраст.

В момента се издържам единствено с наследствената пенсия от съпруга ми от 120 лв. Разчитам на двамата си синове, които са в Англия, да ми помагат. Имат заеми към банките и като изпратят пари за вноските, трохите са за мама. Искам да попитам управляващите как се живее така? Това е гавра с народа, съжалявам, но е така. В Разлог и Банско има работа, но с транспорта е трудно, а аз съм от Долно Драглище. Това е една от причините да не съм започнала досега работа. Ако съм в кухня и приключвам след полунощ, с какво ще се прибера, няма на кого да разчитам. Затова и търсейки работа, повечето от нас се интересуват дали работодателят осигурява транспорт”, разказа за трудностите на безработните хора в по-зряла възраст Здравка Ядкова.

Млади и образовани хора, макар и малко, също не липсваха, нещо, което не се забелязваше през минали години.

„Надявам се да имам успех. Условията, които ми предлагат, ме устройват. Аз кандидатствам за кинезитерапевт, завършила съм по специалността висше образование в София, имам и стаж. Надявам се да ме потърсят и да съм удовлетворена, работодателят също”, каза  Елка Кръстева.

„За пръв път кандидатствам за работа чрез трудова борса. Кандидатствах за рецепционист. Говоря английски и турски, и мисля, че отговарям на изискванията за длъжността. Нямам опит, но пък някои предлагат обучение. Оставих автобиография в три от хотелите, които предлагат тази длъжност. С условията все още не съм запозната. Само един от представителите, които са тук, ми разясни условията, като цяло са добри. Притесни ме единствено липсата на транспорт. Аз съм от Якоруда, а дотам не пътуват служебните коли, но пък в един от хотелите ми казаха, че дават по 150 лв. квартирни, затова има варианти и ще ги обмислям”, каза Айше. 

„Трудовата борса е страхотен шанс за безработните. Броят на обявените тази година места никак не е малък и те са почти двойно в сравнение с минали години. Двойно по-голям е и интересът от страна на работодателите. 80% от местата се запълват чрез борсата, което ни радва”, каза Мариана Тренчева, директор на дирекция „Бюро по труда“ – Разлог.

Тя сподели още, че се наблюдава и лек спад на безработицата, като спрямо същия период на миналата година процентът на регистрираните безработни лица е намалял с около един пункт.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *