HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Газираните напитки повишават риска от рак

Газираните и подсладени напитки вероятно крият риск от развитие на раково заболяване, в зависимост и от фактори като възраст, социално-икономически статус и история на заболяванията. Това става ясно от данните на ново проучване, проведено от изследователи от Ню Орлиънс в САЩ. 

Специалистите разглеждат данни относно консумацията на газирани напитки, подсладените плодови напитки, тези, които имат плодов аромат, спортните и енергийните напитки, подсладените чайове и кафета, както и други, към които има добавена захар. Данните са на от 22 182 възрастни. 

За целите на проучването под внимание е взета и историята на заболявания на участниците, по-конкретно за рак, дали са пушачи или не, дали страдат от затлъстяване или не. Отчетени са също характеристики като възраст, пол, раса, ниво на образованост и социално-икономическият им статус. 

От направения анализ се установява, че ефектите от консумацията на безалкохолни напитки, подсладени със захар, варират в зависимост от вида на рака и могат да бъдат свързани и с възрастта. 

Изследователите поясняват, че целта на проведеното проучване е внимателно да се оценят рисковите фактори от консумацията на подсладени напитки сред хората, които са преживели рак, и недиагностицираните с подобно заболяване.  
Те допълват, че напоследък все повече доказателства насочват към връзката между консумацията на подсладени напитки и риска от развитието на рак на панкреаса, рак на ендометриума и на дебелото черво. Освен това повечето хора не са наясно какво количество захар се съдържа в тях. 

Изследователите предлагат и препоръки за конкретни програми, които имат потенциала да намалят консумацията на добавени захари. Според специалистите те биха имали най-голяма ефективност, ако са фокусирани върху хората, които имат нисък социално-икономически статус, младите мъже и жените, преживели рак на шийката на матката./puls.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *