HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Студентите в АУБ викат на килимчето президента Стр. Кулински с въпроса: Защо от 1 026 600 лв. ни давате само 27 000 лв. за студентски дейности?

Новоизбраното Студентско правителство на Американския университет в Благоевград започна работа с орязан бюджет заради режима на икономии, в който АУБ влезе от тази есен. 

Парите им за студентската олимпиада, която е едно от най-емоционалните събития в щатския вуз, са с разлика от 1100 долара между поискано и одобрено, с 200 долара по-малко ще получат близо 40-те таланти от клуб „Бродуей, които до момента направиха 9 успешни мюзикъла, с които обиколиха България, и почти всички останали клубове. Леко увеличение в сравнение с миналата година има само за бизнес клуба и клуба по предприемачество.

В сравнение с парите, които повечето от 26-те клуба са поискали за своите проекти, тази година дефицитът им ще е около 9000 долара. 2016-2017 г. ще е нулева и за онези клубове, които досега не са търсили пари за дейностите си – част от тях си направиха устата миналия месец за едно скромно финансиране от 300-400 долара, но тъй като нямат база за сравнение и не могат да преценят тяхната производителност и клубен потенциал, в тази година на икономиите сенаторите от Студентското правителство отново ги оставиха с нулев бюджет. 

По сметките на новия председател на Студентското правителство Любен Попов проблемът идва както от тазгодишното намаление с 2,7% на бюджета за студентски дейности, така и от 8-те нови клуба, които са подали молби за финансиране.

По време на срещата на правителството със студентите „масло в огъня” наля бившият президент Марио Граченов. „Вместо да се оплаквате, поискайте обяснение от администрацията защо таксата за студентски дейности се увеличава, а бюджетът на Студентското правителство намалява”, призова банскалията, който бе начело на правителството 3 г. и миналия декември се оттегли поради многобройни извънучебни ангажименти.

Решението, взето на срещата, бе Студентското правителство да покани президента на университета Страци Кулински и вицепрезидента по финансовите въпроси Александър Александров на редовното си заседание на 19 октомври, за да могат двамата най-висши администратори на университета да отговорят на най-неотложните въпроси на студентите. Те са 3: бюджетните съкращения за студентско самоуправление, непрекъснатото нарастване на такси за обучение и плана за задължителните 600 долара, които студентите трябва да дават за храна в заведенията и мензата на АУБ.

Ако колегите не останат доволни от отговорите и административните решения, взети в АУБ, готов съм да подкрепя всякакви техни действия, декларира студентският президент Л. Попов. Той е третокурсник и оглави правителството преди по-малко от 3 седмици, след като извади като приоритетни точки в програмата си точно въпросите, по които следващата сряда АУБ президентът Кулински ще се поти – честното разпределяне на бюджета за студентските клубове, промяна в плана за хранене и повишаване качеството на храната в мензата, което напоследък редовно става повод за студентското недоволство.

Очаква се напрегната среща между двете страни – ръководство и студенти, защото наред със задължителните семестриални такси /11 700 долара/,  общежитие /1410 долара/ и план за хранене /600 долара/, всеки студент в АУБ е задължен да брои и по 580 долара такса „Студентски дейности”, които покриват събития, клубове, извънкласни академични и спортни мероприятия. Таксата е задължителна за всички студенти, включително и тези, които не живеят в общежитията, жители са на Благоевград или са под попечителството на служител на университета. Тоест плащат я абсолютно всички близо 1000 студенти в АУБ, което прави 580 000 долара на година. При вчерашен курс на долара към лева 1:1,77 това са 1 026 600 лв., от които студентските клубове получават едва 27 000 долара за годината. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *