HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Джипитата в Пиринско „против” извинителната бележка за ученика да е придружена от амбулаторен лист, издава се строго интимна информация

„Категорично сме против изискването на Инспектората по образование извинителната бележка да бъде придружавана с амбулаторния лист на пациента, нарушават се правата на болния, не е редно да се погазва Законът за защита на личните данни – каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Благоевградска област д-р Дафина Тачова. – Депозирали сме писмо в РУО и здравната инспекция”, допълни д-р Тачова.

Ето какво заяви тя от името на колегите си: „Разбирам стремежа на учителите да се ограничат фалшивите бележки, но това противоречи с лекарската тайна. Не може да се иска от личния лекар да предостави на трето лице амбулаторния лист, пренебрегва се официалният документ, медицинска бележка, който се използва съгласно действащата нормативна уредба, и се изисква още един.

Амбулаторният лист е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и носи лична информация за неговото здраве, вписано е какви изследвания са направени на пациента, в резултат на какво се е получила например дадена инфекция – тя може да бъде и строго интимна. До такава информация могат да имат достъп единствено и само самите пациенти, лекарите, на които са поверили здравето си, и оторизирани за това институции, сред които не са училищните власти”, каза д-р Тачова.

„Ако учителят се съмнява, че ученикът не е боледувал, може да направи проверка, като се свърже с личния лекар, или отиде на място в кабинета, няма да им бъде отказано съдействие да проверят дали същият ученик е бил този ден на преглед, защото ще го има записан в медицинската документация. При съмнения за издадена фалшива бележка училищното ръководство има право да подаде сигнал и до Регионалната здравна инспекция и оттам също да им се отговори дали ученикът е бил болен. Редно е всеки класен ръководител да знае в класа кои ученици наистина имат здравословни проблеми и им се налага често да отсъстват от училище и кои умишлено не присъстват в часовете”, коментира д-р Тачова. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *