HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Mиньорите от „Въгледобив Бобов дол” тръгват на работа в понеделник, отварят трети участък в „Бабино“

След неколкодневни протести на 130 миньори от рудник Бабино, които останаха 60 ч. под земята, стачници и ръководството на мината в Бобов дол си стиснаха ръцете и постигнаха споразумение.

Сред представителите на холдинга, които вчера продължиха преговорите, започнати предишния ден, беше и бившият директор на ТЕЦ “Бобов дол” инж. Владимир Владимиров, който в момента е зам. изпълнителен директор на холдинга и е запознат с проблемите в мината в Бобов дол. Постигната е договореност стачкувалите миньори да си пуснат молби за отпуск за времето на престоя им под земята, няма да се търси съдебна отговорност от тях за самоуправство.

Постигнатото споразумение все още не е подписано, тъй като директорът на “Въгледобив Бобов дол” Красимир Чаврагански подаде оставка в четвъртък около 22,00 ч. Оставката му още не е приета. Юристи коментират, че дори това да се случи, той ще подписва документите, докато се регистрира новият директор, което ще отнеме време.

„Поради създалото се социално напрежение през последните дни и изказванията на миньорите, че съм възпрепятствал конструктивния диалог с тях и синдикатите по време на протестните действия, взех решение да подам оставка.

Заявявам, че очевидно не мога да овладея създалата се ситуация и най-доброто решение за всички е да се оттегля“, заяви Чаврагански.

Упорито в Бобов дол се коментира, че в основата на протеста на миньорите е общински съветник от ГЕРБ, който работи в мината. Все по-често бобовдолци си задават и въпроса “Защо точно сега миньорите се надигнаха на протест? Ваучерите не са изплащани от месец февруари. От една година миньорите получават заплатите си на три пъти. Кандидатът за президент Велизар Енчев се опита да яхне недоволството на миньорите в Бобов дол, като дойде пред мината, но никой не му обърна внимание и той си тръгна безславно.

От понеделник миньорите в Бобов дол тръгват на работа. Ще се отвори и трети участък в рудник “Бабино”. В сряда ще има среща в Министерството на енергетиката, където ще се решава бъдещето на рудника. Списъците с имената на предложените за съкращение в Бюро по труда в Дупница не са изтеглени, но на съкратените ще се предложи преквалификация от Бюрото по труда.

Много коментари имаше и около присъствието на омбудсмана Мая Манолова, която влезе в забоя при протестиращите и остана 8 ч. под земята. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *