Домашните любимци имат лечебно действие! Вижте ползите от тях

Да имаш какъвто и да е домашен питомец си е грижа и ангажимент, но има и своите ползи. Пухкавите/пернатите ви любимци понякога могат да ви „разберат“ и утешат по-добре и от хората. А науката е доказала, че в общуването с тях се отделят хормони, които ви правят по-здрави и щастливи, пише tialoto.bg.

Ето и как действа контактът с вашия любимец:

Подобряване на настроението
Само половин час в компанията на вашия пухкав приятел води до освобождаването на серотонин (хормонът на щастието) и подобряване на настроението. Често четириногите се използват и като терапия за лекуването на депресивни настроения. Гушкането с тях пък повишава окситоцина (хормонът на любовта) в организма.

Понижаване на стреса
Ако сте в компанията на куче 5 минути, нивата на кортизола (хормонът на стреса) веднага се понижават, разкри скорошно датско изследване. Хората, обградени от домашни любимци, като цяло са по-спокойни и уравновесени.

Друго изследване пък показва, че служителите в офиси, които са водили домашните си любимци на работа са имали по-ниски нива на стрес в съответния ден.

Намаляване на болката
Куп изследвания твърдят, че общуването и играта с домашни любимци води до понижаване на болката. Има и специални терапии с животни. А според някои зоолози някои видове котки могат да редуцират болката от тялото, ако легнат на мястото, където се усеща тя.

Увеличаване на активността
Може и да ви мързи да се разхождате, да правите джогинг или да посещавате фитнеса, но ако имате куче, първото е неизбежно. Разходките ще станат част от деня ви, което е изключително полезно за вас самите, тъй като тонизира, помага ви да сте във форма и подобрява кръвообращението и функционирането на още куп органи. Освен това разходките в парка ще ви помогнат покрай кучето да се социализирате с други хора.

Спокойно сърце
Галенето на някое животно или дори наблюдаването на това как рибата ви плува в аквариума успокоява сърдечния ритъм и понижава кръвното налягане.

Едно изследване смело твърди, че собствениците на котки страдат по-малко от сърдечносъдови болести, а притежателите на кучета са с 9 пъти по-голям шанс за оцеляване след сърдечен удар от тези, които нямат домашен любимец.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *