HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Росен Плевнелиев: България няма нужда от извънредна нестабилност

България няма нужда от извънредна нестабилност, заяви в предаването „Тази неделя” президентът Росен Плевнелиев по повод напрежението в управляващата коалиция.

Очевидно в коалицията има проблеми, важно е те да не се замитат под масата, а да се търсят устойчиви решения, убеден е държавният глава.

Държавният глава вярва, че противоречията в нея са разрешими и не ни отива отново да се тласнем към извънредна нестабилност.  Той призова емоциите да останат настрани и да се даде път на разума.

Направих две служебни правителства. Наистина не искам да правя трето, подчерта Плевнелиев.

Президентът призова депутатите да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите на президентския вот във връзка с квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината.„Проблем има, той е очевиден. Един и същ глас е легитимен и валиден, когато се зачеркне „Не подкрепям”, а същият този глас става нелегитимен, когато броим подкрепата за отделните кандидати. Този проблем трябва да бъде решен в НС колкото се може по-скоро”, аргументира се държавният глава.

 

Плевнелиев приветства инициативата на премиера да има заседание на парламента във вторник, на което въпросът да бъде обсъден. Държавният глава предупреди, че ако народните представители не вземат отговорно решение, е възможно да сезира Конституционния съд.

Той изрази съжаление, че всеки път в последния момент преди избори има някаква бъркотия и неразбория и винаги се правят корекции в изборното законодателство.

Ще ми се на президентските избори да се гледа като на избор на държавен глава, а не на пренареждане или подреждане на  партийните редици, изтъкна той във връзка със заявката на Борисов, че ако кандидатът на ГЕРБ не е първи на първия тур, той ще подаде оставка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *