HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Жители на петрички села пропищяха от терор на местна банда крадци, обвиняват МВР в бездействие

Докато полицията в Петрич успешно реализира почти ежеседмични наркоакции по унищожаване на ниви с канабис и задържа съпричастни към тях лица, жители на няколко петрички села търпят безчинствата на местни крадци, срещу които властта не предприема нищо, и хората са потресени от бездействието на служителите на МВР.

Положението може да се онагледи с личната история на благоевградчанина с корен от Кромидово Славчо Захов. Той е работил дълги години като технолог, началник цех в ЗИИУ „Стандарт” в Благоевград и след това е бил цели три мандата в КТ “Подкрепа” като регионален секретар, отговарял за Петричко-Санданския регион. Бил е и синдикален лидер ЗИИУ – от 1992 г. допреди няколко месеца, когато се пенсионира. Сега пребивава често в петричкото село Кромидово, където на 6 август му откраднали трактора, който бил паркиран пред къщата му, плуг, фреза и слънчев колектор от двора, който докарал от Гърция, но така и не успял да го монтира. За кражбата той разказа пред репортер на „Струма“:

„На 6-и август бяхме с брат ми в хижа „Пирин”, когато се върнахме, какво да видим – всичко откраднали през нощта: трактор на стойност около 9000 лв., плуг – 650 лв., фреза – 2000 хил. лв., и слънчев колектор – 1500 лв., т.е. грубо щетата е за над 13 000 лв., сериозна сума.

ЗВЪННАХ ВЕДНАГА В ПОЛИЦИЯТА, СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ПРИСТИГНАХА ТРИМА СЛЕДОВАТЕЛИ ОТ ПЕТРИЧ, КОИТО САМО СЕ ПООСЛУШАХА

За мен те бяха наясно кои са извършителите, обаче за да отчетат дейност тогава, казаха: Абе, дай да попитаме някой комшия дали не е видял нещо! Попитаха една съседка, която им каза, че нищо не са чули. Това става през август. Тогава всички спят на отворени прозорци, защото е много топло. Тракторчето е влачено 60 метра по улицата с кола, а пред тия хора, които разпитаха като потенциални свидетели, е правена маневра и машината е качена на някакъв бус. Фрезата е носена на ръце, защото не са имали време да я товарят, много е тежка. Тези съседи имат и куче на двора, което също няма как да не залае. Предполагам, че хората са видели, но ги е страх да кажат. На българина щом не е опряла белята до него, се опитва да се прави на ударен. Но следващия път тия апаши ще са при тях. Вече минаха три месеца, но полицията още нищо не е разкрила.

Месец може би преди да ме оберат бе откраднато едно голямо ремарке за трактор, пак в селото. Отново полицията нищо не установи. На един съсед почти 100 кг ракия задигнаха неизвестни апаши, пак няма никаква информация от полицията. Тук почти всички знаят за Р.П. /името се пази в редакцията/ от петричкото село Капатово, който нищо не работи и денем спи, а вечер е по заведенията, и като мине отнякъде, оглежда къде какво има за крадене. Това са хора, известни на всички в околията и на полицията. Другият, който също се занимава с кражби, е петричанинът Л.К. /името се пази в редакцията/, който е кономладски зет.

ХОДИХ ЛИЧНО ПРИ НАЧАЛНИКА НА РУП – ПЕТРИЧ СТ. АРАБАДЖИЕВ И ТОЙ МИ ВИКА: ТАКА Е, НИЕ ЗНАЕМ, АМА НЕ МОЖЕМ ДА ГИ ХВАНЕМ

Те какво искат, да им се обадим като правят някъде зулуми или товарят краденото, за да дойдат да ги хванат ли?! – питам аз. Защо взимат тия хора заплати, да отчитат дейност и после имали еди-колко си процента “разкриваемост“… По-рано сума ти чисто нови касетки бяха откраднати от една фирма, която се занимава с лозарство. Тогава местните хора казаха, че пак същата група апаши са замесени в тая кражба. Яд ме е, защото не само ние ги знаем, а и полицията също, но не си вършат работата. Л. от Кономлади по-рано имаше дори бизнес с един полицай от Сандански. Какъв бизнес може да има полицай с наркоман? – питам аз.

Всеки знае, че полицията защитава наркоманите, а на хората не помагат. В Ново Кономлади има един строеж покрай пътя, свалена е част от скелето от апашите. На обяд пак на някакъв човек от същото село, докато си бил у дома, му задигнали, ремарке ли беше, трактор ли, не помня. Със сигурност имат хора информатори, които им помагат за кражбите на апашите. И информаторът се знае кой е, но това е работа на полицията. Те си взимат заплатите и никой не може да ги пипне, ни правителството… никой. Накрая за добра служба, като се пенсионират, си получават и 20 заплати накуп. Нека се събудят тези началници, не само заплати да получават, нека от 3 кражби поне една да разкрият, не нула.

Докато чаках в районното в Петрич да се кача при Арабаджиев,

СЛУШАХ ЕДИН ПОЛИЦАЙ ДА ОБЯСНЯВА НА ДРУГ: “ТИ ЗНАЕШ ЛИ, МИШКИТЕ СА ПОЧНАЛИ ДА ЯДАТ ОТ КАНАБИСА И СНОЩИ ГИ ГЛЕДАХ КАК ХОДЯТ КАТО ДРОГИРАНИ И ПИЯНИ. И ДОВЕЧЕРА СЪМ ПАК НОЩНА, И ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА ГИ НАБЛЮДАВАМ КАКВИ СТЪПКИ ПРАВЯТ…“.

Друг пък полицай, води едно момче – продал стек контрабандни цигари. И тоя същият започна да го майтапи, говорейки на колегата си: “Де бе, човекът продал един стек да изкара 5 лв., ти сега ще му извадиш очите. Какво искаш, човекът да сади оранжерии, цял ден да се бъхти… Сега, без да се тормози, е изкарал 5-те лева…”.

Ето това става в държавата, това е „новата житейска философия“, на честния и работлив българин не се обръща внимание, това е.

Пак се връщам на Л. и Р., предишния ден, преди да бъда обран, двамата в най-голямата жега са ги видели как минават по нашата улица. Човекът, който ми го каза, дори обясни, че са щели да го блъснат с колата им. Толкова са били унесени в плана за „удара“ най-вероятно… Друга съседка е чула, че към 2 часа в петък срещу събота е минала кола, но я било страх да излезе, за да види какво става. Имаме голямо куче на двора, каракачанка, което сигурно е било упоено и понеже го бяхме оставили вуйчо ми да го гледа, на сутринта е било скъсало синджира от дърпане, но никой не го е чул да лае… През целия ден е било омърлушено, затова предполагаме, че е било упоено. Няма начин да не се разлае, като минава човек край него.

НИТО ЕДНА КРАЖБА НЕ Е РАЗКРИТА В РАЙОНА ОТ ПЕТРИЧКАТА ПОЛИЦИЯ.

Миналата есен на един човек от Капатово му изсипали джибрите, а бидоните ги откраднали. Не след дълго обаче хората там ги бяха хванали, понатупали ги и си бяха признали айдуците за зулума. И бидоните върнаха даже.

Айдуците заедно с полицайчетата и с някои други момченца имат закрила и се правят на тартори, а ги ползват за черна работа. Реших се да говоря от възмущение заради бездействието на органите на реда. Масови кражби стават в района на селата Кромидово, Капатово и Ново Кономлади. Скоро се говереше, че и в санданското село Хърсово е откраднат казанът за ракия.

Ходих и при кмета на Петричка община Д. Бръчков да го запозная с инцидентите, той ми отговори, че нищо не знаел. Имаме селски кметове, които много добре знаят за кражбите, събират се на оперативки всяка седмица, но явно само така си ходят, без да казват за текущите проблеми в селата.

Въпросният кономладски зет Л. разравя из селата, че Арабаджиев му е съученик и никой не може да го пипне, както и че майка му работила в съда. В прокуратурата и в полицията е страшна работа. Да не ти се наложи да опреш до тях“, обобщи картинката възмутен Славчо Захов.

Репортер на “Струма” се срещна в Кромидово с кмета Христо Тумпалов, който призна, че е запознат със случаите на кражби: “Какво да кажа, тук откраднаха трактора на С. Захов, след това на негов братовчед пък задигнаха ремарке, за което никъде не се писа, нито пък се даде гласност, най-вероятно не е пусната информацията и в полицейския бюлетин. Интересно защо обаче се покрива тази информация. В Ново Кономлади, което е съседно на нашето село, също станаха доста кражби, откраднаха голямо ремарке на голям трактор, скоро скеле откраднаха, от едни лозари чисто нови касетки се задигнаха, ония дни дори идваха собствениците по селата да подразберат нещо и да хванат извършителите сами. Преди около 2 седмици и аз имах проблем, тъй като пред вратата на кметството ми бяха изхвърлили един боклук, така и не се разбра кой го е направил.

ЯВНО ТЕЗИ, КОИТО ПРАВЯТ КРАЖБИТЕ, ИМАТ ЧАДЪР, АЗ ТАКА СИ ГО ОБЯСНЯВАМ, И ДОКОЛКОТО ЗНАМ, ЕДИН ОТ ТЕЗИ АЙДУЦИ ИМА ЧОВЕК В ПЕТРИЧ В СЪДА,

който също ги подпира, и затова си правят каквото си искат нашите местни апаши.

Да вземеш да крадеш трактор, да го качиш на платформа или където и да е, се изисква много смелост, мисля, че все някой е видял, но хората ги е страх да кажат.

Дори сега тия апаши, нашите тук, имат някакви дела в Сандански за едни земи. Хора, които имат документи за собственост на земя, разбрали, че и техните земи са продадени с нотариус, без въобще да знаят. Нашето село е около 100 човека и всичко се знае…

Преди около 4 години бе разбита и входната врата на хранителен магазин в селото, който има и аларма. Видян е номерът на колата на апашите от собствениците на магазина и е предаден сигналът на полицията в Петрич. Оттам обаче им отвърнали, че хората, които били с този автомобил, си имали работа в 2.30 ч. през нощта в селото при някакъв техен познат горе в циганската махала.

При кражбата тогава неизвестните задигнаха фритюрник с олио, препарати, цигари, стекове със захар, щетата беше на стойност около 1300 лв.“, спомня си кметът.

Местните хора твърдят, че кражбите остават неразкрити, въпреки че се знаят кои са апашите, защото някой им осигурява чадър.

Жители на Капатово, които се притесняваха да кажат имената си, за да не станат жертва на местните крадци, споделиха: „В нашата къща все още не е имало кражба, но не се знае кой ден ще ни дойде редът. Ония дни при съседите хванаха един крадец вечерта, преди това имаше кражба на фреза в селото. На страх сме тук, защото ако няма човек в къщата или се разбере, че за кратко отсъства, няма начин да не влязат крадци. Което ще рече, че си има такава група, която това дебне. Доколкото съм чула и разбрала, ги знаят добре кои са, обаче ги пазят“, споделя със страх Р.М.

Друга жена от същото село разказа, че онези дни в къщата й около 1 ч. мъж от София, който се оказало, че не е добре психически, влязъл да краде колело, а кучетата им се разлаяли и това помогнало да го заловят. Миналата година обаче им е открадната фреза за трактор, след това помпа за пръскане, а на техни комшии им задигнали механична фреза. Тогава полицаите открили помпата за пръскане, но фрезата не се установило къде е, тъй като не пуснали жалба за кражбата, мислейки, че е безсмислено, както в много други случаи в региона, просто полицията остава само регистратор на случилото се.

„В дърводелски цех в селото също имаше нападение миналата година, беше умъртвено и кучето пазач. Тогава обаче знам, че се установиха някои кражби. Разбра се кой е и местни момчета бяха изправени пред съда”, заключи една от потърпевшите от среднощните атаки в село Капатово.

Потърсихме за коментар за станалите кражби и кметицата на с. Ново Кономлади Марияна Мурлева, която потвърди: “В нашето село задигнаха през лятото ремарке за трактор, обраха скеле на една новострояща се сграда, а най-първо обраха пък магазина на РПК, като същата нощ удариха и магазина на РПК в с. Капатово. Сега тук, в нашия хранителен магазин, се монтира и аларма към СОТ. За момента нищо няма разкрито от полицията. Идваха на място, правиха огледи и нищо повече не са казали. Ние колкото и да гадаем, това е тяхна работа. Хората живеят вече на страх, да не станат поредна жертва на кражба. В района освен кражбите се кара и много бързо, което застрашава живота на хората”, добави още кметицата М. Мурлева и поясни, че в селото им няма побоища и пиянски истории, само кражбите, с които никой не се справя до момента. И вдига ръце с думите: „Докато не видиш с очите си кой е извършил кражбата, не може да коментираме, това не е наша работа, а на компетентните органи, които идват на място и водят разследване. Ние ако можем да ги хванем, няма да опираме до полиция“, категорична е Мурлева.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *