HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

С домашно сладко от кестени и мед ученици от Симитли изненадаха гостите на празника в Брежани

Най-сладкият кестен в Европа събра стотици приятели и гости на площада в Брежани. Седмият празник, посветен на брежанския кестен, разнесе благоухание на печени и варени кестени из цяла община Симитли. На кулинарна изложба бяха представени ястия с кестени, традиционни баници, питки, качамак… Ученици от гимназията в Симитли представиха за първи път домашно направено сладко от кестени и мед.
На празника присъстваха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, депутатите Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, директорът на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Симитли Таня Янкова, представители от РМакедония, д-р Виолета Арсова и Зенил Стручни.
През изминалата година брежанският кестен беше представен и в Европейския парламент. Кестенът участва и в изложение на домашно приготвената храна в Торино, Италия.
Кметът на село Брежани Благой Стефанов изрази своето задоволство от това, че Брежани е притегателен център за толкова много хора благодарение на кестена.
Кметът Апостолов, с чиято подкрепа се организира празникът, поздрави брежанци: „Всички обичаме Брежани, макар и това да е най-младият празник в общината, ние обичаме този празник и нека още дълги години да го празнуваме“, каза в приветствието си Апостолов.

В концертната програма, която разигра брежанци и многобройните гости, се включиха брежанските баби и детската певческа група на Брежани. Ангелогласната брежанка Соня Ковачка, възпитаничка на НХГ – Благоевград, накара публиката да настръхне. С изпълнението си заедно със сестрите си Соня изправи публиката на крака. Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Веселие“ с ръководители Калина и Любомир Марянски демонстрира красотата на младостта на Симитли, а ансамбълът при КУД – Гоце Делчев от гр. Делчево, Р Македония, представи автентичната стара македонска сватба с песен, танц и ритуали. Мъжката фолклорна група „Веселие“ също зарадва празнуващите със своите песни. Приемственост показаха ученици от СУ „Св.св.Кирил и Методий“ – Симитли, които пяха заедно с бабите от Симитли. Гост на празника е любимата Румяна Попова, която заедно с нейния оркестър вдигна площада на хоро, а брежанци отново показаха, че са едни от най- игривите в община Симитли.

Седмият празник на брежанския кестен нямаше как да премине и без присъствието на италианеца Маоро, който вече няколко години пече кестени по италианска технология и „събира“ очите на дошлите гости от близко и далеч. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *