HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Променят спешно Изборния кодекс, пада таванът за секциите в чужбина

ГЕРБ иска спешни промени в Изборния кодекс. Решението на партията бе обявено в Търговище от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и члена на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Цецка Цачева.

Във вторник ГЕРБ ще внесе в НС искане за спешни промени в разпоредбите на Изборния кодекс. Те касаят по-безпроблемното гласуване на българите в чужбина, както  отчитането на вота в квадратчето “Не подкрепям никого”.

Искането на ГЕРБ е по отношение на изборните секции в чужбина да отпадне правилото в чужда държава да се разкриват не повече от 35 секции. “Това на практика означава, че броят на секциите е неограничен и разкриването зависи от активността на живеещите в съответната държава наши сънародници с оглед изискването за определен брой предварително заявени подписи за участие в изборите”, казаха от ГЕРБ.

ГЕРБ ще предложат при възможност гласуването в секции в чужбина да може да се осъществява в повече от една изборна урна в една секция с цел ускоряване на избирателния процес и гарантиране на възможността на всички български граждани извън страната да упражнят правото си на глас безпрепятствено. Става дума за държави, в които с оглед вътрешното законодателство се допуска разкриването на секции само в дипломатическите и консулските служби, обясняват от ГЕРБ предложението си и допълват: “Тогава, когато броят на българите е чувствителен и те желаят да упражнят своето право, да може в една изборна секции да се разполага повече от една урна”.

От партията ще искат още при отчитането на отрицателния вот “Не подкрепям никого” да се потвърдят досегашните правила във всички видове избори, като този вот се отчита за действителен.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *