HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Синоптиците ни изненадват, идва циганско лято

Синоптиците съвсем ни объркаха. Първо ни уплашиха с голямо застудяване и рязко падане на температурите. А после ни успокоиха, че все пак идва циганско лято. То ще ни сгрее в края на октомври и началото на ноември. След 28-и този месец максималните температури ще скочат до 17-20 градуса и ще бъде слънчево, тихо и без валежи, сочат прогнозите на синоптиците.

„Циганското лято тази година ще закъснее, защото то най-често започва на 26 октомври – Димитровден. Тогава обаче ще е все още студено и дъждовно. Валежите ще спрат след 28-и и до 5-6 ноември ще се задържи топло и слънчево“, обяснява пред „Труд“ управителят на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ Петър Янков.

Заради сблъсъка на два циклона, идващи от Русия и Гърция, през първите дни на тази седмица се очаква студено време и обилни валежи – между 40 и 50 литра на кв. метър в различните части на страната. Най-много дъжд ще падне в Югозападна България. Температурите ще са средно с 5 градуса по-ниски от обичайните за това време на годината. Слънце ще има в края на седмицата, но ще се задържи само до неделя, когато отново се задават валежи.

Зимата тази година ще е топла и суха, сочат още прогнозите. „Времето ще е меко, през  декември и януари ще има малко сняг и нивата на язовирите ще спаднат. Очаква се топла зима, каквато у нас не е имало от 1995 г.“, обясни Петър Янков.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *