HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

УЖАС: Телефон 112 убива хората с инсулт

Над 13 000 инсулта са регистирани у нас от началото на годината.Ако се реагира в първите 4 часа след като човек получи удара, има шанс да оживее, съобщава „Телеграф” и допълва, че диспечерите насочват болните към личните лекари, което в много от случаите се оказва фатално.

Тази информация е била изнесена на национална среща на Българското дружество по неврология. У нас тромболитичната терапия се прилага при много малко пациенти, като една от причините за това е забавянето на контакта между пациент и лекар.

Според академик Иван Миланов трябва да се вземат спешни мерки, ако държавата не иска да произвежда инвалиди за цял живот. Специалистите знаят, че около 78% от хората с инсулт  се приемат за лечение с мозъчни поражения. И едва 20% от тях се прибират по домовете си, за да продължат лечението си.

Според мрачна статистика на всеки 30 минути по един пациент с инсулт умира или става инвалид за цял живот само защото не е попаднал на правилния лекар.За да се противопоставят на болестта, лекарите искат в първите 10 минути  да се направи реална оценка за състоянието на пациента, до 25 минути той да мине на компютърна томография и до 60 минути да се приложи правилният медикамент.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *