Експерт: Идва най-страшният грип „Хонконг”

Акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН, е доайенът на българската вирусология. Над 50 години от живота си той е отдал на тази наука. Акад. Гълъбов е експерт по вирусни инфекции към Световната здравна организация. Вписан е в Златната книга на изобретенията в България с 35 изобретения в областта на антивирусните средства, пише пик.

 – Цялата страна пламна от два вируса, които покосяват най-вече децата. Студът ли ни ги донесе, акад. Гълъбов?

Още не са ги идентифицирали, но това не е грип!

– Но заболяването преминава тежко!

– Ами тежко преминава както всяка сериозна вирусна инфекция. Единият вирус започва с висока температура и зачервено гърло, а другият – с повръщане и диария. Но това не е грип! Грипът ще дойде много по-късно.

– Кога се очаква епидемия през тази година?

– Някои колеги твърдят, че ще дойде още преди Нова година. Но според мен можем да очакваме грипната вълна в средата на януари догодина. А възможно е дори през февруари.

– Спрягат се имената на три вируса, за чието нашествие е съобщила още през пролетта Световната здравна организация?

– Тази година грипните вируси наистина ще са три – „Калифорния”, „Бризбейн” и „Хонконг”. „Калифорния”, или т.нар. свински грип, преди години причини световна пандемия, но този вирус продължава и до ден-днешен да атакува хората. Аз не се плаша от него, защото мнозина вече имат придобит имунитет. Тази година обаче ситуацията е малко по-специална. Има една особеност – това е най-често срещаният вирус „Хонконг”, заради който от 1968 г. до сега над 90% от заболелите всъщност са повалени от него. Става дума за грипен вирус АН3N2, или „Хонконг – 2014-а”. Това твърдят световноизвестни вирусолози.

– Добре, какво му е специалното на този вирус! Нали почти всяка година отчитаме, че тъкмо той поваля стотици хиляди българи?

– Вън от съмнение е, че от грипните вируси H3N2 тъкмо той ще ни нападне. Той е най-гадният вирус в споменатата група, с изключително сериозни усложнения и ще бъде главният ни враг в наближаващата грипна епидемия.

– Пак питам – не сме ли изградили имунитет срещу него, не за първи път „Хонконг” напада България?

– О, не сме изградили имунитет! Защото това е нов вариант на вируса. Миналата година вариантът му се казваше „Швейцария”. Сегашният обаче е главният причинител на пораженията на болните. Затова трябва да сме много внимателни и да имаме готовност за различни усложнения. Те трябва да се хванат навреме, за да не причинят големи злини, включително и смърт.

– Очакват се смъртни случаи?

– Разбира се, какво ви изненадва. Министерството на здравеопазването не крие, че над 2000 души ще си отидат от този свят заради грипа. Става дума за усложнения като тежки бронхопневмонии, поражения на бъбреците, сърдечносъдови проблеми. Не споря, че е голямо числото, но и д-р Ангел Кунчев – главният вирусолог в МЗ, ще я потвърди. Споменатият вирус „Хонконг” има два варианта, но това за заболелите няма никакво значение. Важното е хората да са ваксинирани срещу грип, в аптеките все още има достатъчно ваксини.

– Но хората не вярват в тях, акад. Гълъбов! Мнозина са убедени, че мафията на фармацевтичните компании си пробутва ваксините, за да печели милиарди на гърба на лековерните пациенти! И тази история се повтаря всяка година.

– Генерална грешка, винаги съм го казвал. Не защитавам никоя фармацевтична компания. Но ще повторя – вероятността да се разболее човек, който се е ваксинирал, е много малка. Повярвайте ми! Това с особена сила се отнася за възрастните хора, чиято имунна система е отслабнала. Известно ми е, че има пропагандисти, които говорят против ваксините. Дори има държави, които настина започнаха да се плашат от тях – Англия, Норвегия… Но това е безумие.

– Един друг слух се носи напоследък. Възможно ли е някой нарочно да разпръсква вируси в услуга на фармацевтичните гиганти? За да боледуват хората и да се купуват повече и повече лекарства?

– Е, как да се разпръсват вирусите – от самолети ли? (Смее се.) Това са най-долни измислици, глупости, пълен примитивизъм. Още повече че вирусите не се влияят от антибиотици и други лекарства. Да, има лекарства срещу грип, херпес, хепатит, дори вече и срещу СПИН.

– Но нали при всяко заболяване, било то и вирусно, се пият хапчета против температура, витамини за подсилване на организма. От това печелят фармацевтите!

– Естествено, че човечеството не може без лекарства. И е нормално в по-хладните сезони да се засилва консумацията им. Но да се разпръскват вируси сред хората – само болни мозъци могат да измислят подобни небивалици.

– Какво е мнението ви за хомеопатичните препарати при лечението на грипа? Привържениците на тези лекарства силно се активизират при всяка нова епидемия?

– Аз съм категорично против хомеопатичните препарати! Защото от гледна точка на фармакологията те са една измама. Да го кажа по друг начин – имат т.нар. плацебо (измамен – б.р.) ефект. И никакъв друг лечебен ефект не може да се очаква от хомеопатичните препарати.

– След това изказване ако ви срещнат доктори хомеопати, направо ще ви набият, акад. Гълъбов!

– Нека се опитат да го сторят! Нима аз не мога да се противопоставя на опита им да ме набият с чисто научни доказателства на тезата, която защитавам с целия си авторитет на специалист в тази област. Каквото искат да кажат, аз съм против хомеопатията, напълно несъгласен съм с нея. И заставам твърдо зад модерната фармакология.

– Според вас хомеопатите вредни ли са за хората?

– Едва ли са вредни, но ефектът им е плацебо, т.е. нула. Да, при него има някакво минимално стимулиране, мобилизиране на имунните сили. Но това не е лечение. И страшното тук е, че понякога се губи ценно време, в което болният може да бъде спасен.

– Всички знаем първите признаци на грип. Вие какво съветвате хората да направят, когато ги забележат у себе си или в близките си?

– Грипът започва изведнъж, за разлика от вирусите в момента, заболяването от които се точи с дни. То започва понякога с невинна хрема или леко неразположение, докато се развие в следващите етапи. Навремето в България вместо грип се казваше по-разпространената дума „инфлуенца” – което значи „влияние”. И така – грипът стартира с висока температура, болки в мускулите и пълна отпадналост.

– Какви препарати веднага да вземем?

– Незабавно си купете тамифлу. След пубертетната възраст да се взима и 100 мг витамин Е, може да се взима и 500 мг витамин С. Има обаче и един имуностимулатор, полезен при дихателни инфекции. И представлява комплекс от 3 индиански билки. Казва се есберитокс. В момента е на първо място по търсене в лекарствения пазар на Европа, има го и на нашия аптечен пазар.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *