HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

300 ентусиасти от България, Македония и Сърбия се срещнаха до 106-ата пирамида край обезлюденото кюстендилско село Жеравино

Туристи и любители планинари от Българи, Македония и Сърбия се срещнаха при 106-а гранична пирамида, при българското село Жеравино в област Кюстендил, където се събират границите на трите държави. Това е третата поредна международна среща тук, каза Силвия Михова, секретар на кюстендилското Туристическо дружество „Осогово”, което е и инициатор за възстановяването на събора след 10 годишно прекъсване.

„Пирамида 106 е най-западната точка на страната ни, но за съжаление селото от години е пусто, тъй като последният му жител бай Георги преди десетина години го напуснал”, разказа една от най-активните кюстендилски туристки, общинарката Елена Стоянова.

Около 300 души от трите съседни държави въпреки дъжда и неблагоприятното време се събраха на граничната бразда. На събора имаше и цял кръжок ученици природолюбители от Пето основно училище в Кюстендил.

Лошото време не спря международната група да изиграе едно хоро на мястото на срещата, а и да разстелят трапезите направо на земята, защото така приказките и спомените са по-сладки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *