HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Няма да повярвате какво ЧУДО отгледа баба Люба от Илинденци! (СНИМКИ)

Огромна тиква, над 41 килограма, сорт балка, отгледа в градината си баба Люба Котева в китното планинско село Илинденци, община Струмяни. Божият дар, по думите на сина й Йордан, е с обиколка 191 сантиметра, диаметърът й е 60 сантиметра, а височината – 45 сантиметра, и тежи точно 41,350 килограма. Такова чудо в 85-годишния си житейски път баба Люба не помни.

“Няма нищо по-различно при отглеждането на тиквата гигант, вижте, стана огромна. Разликата е в това, че коренът й е до водата, а в близост до нея е кошарата с тор. Същите вода и тор са минавали и през другите корени, обаче резултатът е само при тази огромна тиква. Семената майка ми си събира сама от произведеното. Засадена е през април”, уточни Йордан Котев.

Вчера синът с приятели са прибрали с доста усилия тиквата гигант заедно с останалите 20-ина в двора на къщата. Ангел Станишев, известен повече като Бог Дионисос в селото, предложи балката да се пече на Коледа и от нея да ядат и местните жители.

„За Коледа ще я заколим и вместо традиционна свинска сватба, ние ще направим тиквена. Това е голяма чудо, над 80 парчета печена тиква ще излязат”, категоричен бе Ангел. Дори каза и рецептата, по която ще се изпече: „Нарязваме парчета като локумчета. Поръсваме с канела и задължително със захар и малко ванилия. Става нещо върховно. Това е Божи дар за фамилия Котеви”, заключи Бог Дионисос.

Синът Йордан не пропусна да каже, че всички тикви са гледани по един и същи начин, и заключи философски, че тикви се раждат не само по полето, но и в планината, т.е. родното му село.

Тиквата гигант ще бъде прибрана в мазето, за да се запази до Коледа. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *