HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Хапването на картофи три пъти в седмицата е опасно

Чешки учени твърдят, че сегашните препоръки за здравословно хранене са грешни, защото рискови за сърцето са не млечните продукти и месото, а картофите и зърнените храни в големи количества, съобщи в. “Дейли мейл”.

Изследването на екип от Масариковия университет в Бърно проследява начина на хранене и сърдечносъдовите заболявания в 42 европейски държави в продължение на 16 г. 

Проблемни за сърцето са въглехидратите, а не мазнините и протеините

Учените са установили, че в районите, където по традиция се консумират много въглехидрати, сърдечносъдовите заболявания са повече. Най-типична за високия риск от сърдечни болести е диетата от въглехидрати, картофи и зърнени храни. Според резултатите картофите увеличават и опасността от високо кръвно налягане.

Като рискова учените определят консумацията на картофи три пъти седмично.

В държавите, където сърдечносъдовите болести са по-малко, хората наблягат на мазни храни и протеини. Резултатите показват, че високомаслените млечни продукти като сиренето предотвратяват сърдечните болести.

Цитрусовите плодове, виното, ядките, маслините и зеленчуците – традиционни компоненти на средиземноморската диета, също предпазват сърцето.

Учените, ръководени от д-р Павел Грасгрубер, призовават да бъдат издадени нови здравни препоръки на базата на тяхното изследване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *