HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Върнаха на работа уволнена от Камерна опера оркестрантка, дадоха й 3601 лв. обезщетение, била на турне да изкара пари за болната си майка

Районен съд – Благоевград върна на работа в Камерна опера уволнената оркестрантка Румяна Калибацева, като й присъди обезщетение от 3601 лв. Най-тежкото дисциплинарно наказание й е наложено, след като 2 последователни дни не дошла на работа и не представила оправдателен документ. Тя отсъствала от 28 декември 2015 г. до 5 януари 2016 г., без да уведоми прекия си ръководител, заради което са й поискани писмени обяснения. Служителката посочила, че е заминала на турне, тъй като се нуждаела от пари, за да закърпи домашния бюджет, а със заплата от 600 лв. нямало как да гледа дете ученик и болна майка. Тези причини не били приети като достатъчно убедителни и на следващия месец служителката с над 28 години стаж в Камерна опера е уволнена. 48-годишната благоевградчанка обжалва заповедта в съда, като твърди, че през всичките тези години няма дори едно закъснение за работа и нито едно дисциплинарно наказание.

На 16 декември 2015 г., след последния коледен концерт, директорът на операта Радевски разпоредил устно, че до края на годината, както и в началото на 2016 г. творческият състав е свободен от репетиции. На самото табло за репетиция нямало програма до края на годината, както и до 7 януари 2016 г., за който период й е наложено най- тежкото дисциплинарно наказание. Р. Калибацева представя в съда седмични програми и твърди, че до 28 януари не се е провела нито една обща репетиция, което пък доказва, че не се работи с другите колеги, които в по-голямата си част пътуват от София. От общо от 22-ма оркестранти 9-има пътуват от София и Перник и през това време също не са присъствали не само на работното си място, но дори не са били в Благоевград. Тези дълги почивки около Коледа и Нова година са практика от дълги години в Камерна опера, като почти през целия месец януари всяка година много от музикантите получавали покани за участие извън страната, което пък от своя страна им давало възможност да закърпят домашния си бюджет, който е в незавидно състояние. Оркестрантката Р. Калибацева твърди, че отишла на турне през октомври, като оставила на болната си майка заявление за неплатен отпуск, в случай че програмата на турнето бъде променена. Заявлението не било прието от директора Радевски, който от 2 до 5 октомври също не е бил на работа, без да е пускал молба за отпуск, като през това време е бил в Разград за самостоятелно участие, макар че такива самостоятелни участия не са му разрешени, съгласно договора му с община Благоевград. Дясната ръка на директора Радевски, концерт майстор М. Йорданова, от 10 октомври до 31 октомври 2015 г. обиколила цяла Европа на турне, без да е в отпуск нито един ден, а нейната работа е много важна и отговаря за всички оркестранти и за тяхната ангажираност, твърди Румяна Калибацева. Според основанието, на което тя е уволнена, би трябвало всяка година през януари всички 36 служители на Камерна опера – Благоевград да бъдат уволнявани. Тя счита, че отношението към нея е тенденциозно, тъй като с още един колега коментирали открито работата на директора. И двамата били уволнени, а на техните места веднага са назначени други, близки до ръководството на операта млади оркестранти, което я навежда на мисълта, че е трябвало да се освободят от тях, за да се намерят работни места за „нашите” хора, счита Калибацева.

След разпит на свидетели и анализ на гласните и писмени доказателства по трудовия казус съдия Габриела Тричкова е категорична, че нарушението не може да се квалифицира като тежко, а наложеното дисциплинарно наказание е прекомерно, и отменя уволнителната заповед. Освен обезщетението от 3601 лв., за което съдийката е постановила предварително изпълнение, общината е осъдена да плати адвокатски хонорар от 420 лв. и 230 лв. съдебни разноски. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *