HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ЕКСКЛУЗИВНО! Балканите треперят! Нови трусове люшнаха Турция и Албания

Земетресенията на Балканския полуостров продължават. Тази сутрин са регистрирани множество трусове, съобщи македонската медия “Прес 24″.  В Турция земетресението е било със сила 3 по скалата на Рихтер, а в Албания е усетен трус със степен 2,1 по Рихтер. Земетресение е имало и в Италия – също 3 по Рихтер. Във вторник около 22.14 ч. земетресение с магнитуд 1,8 по Рихтер разлюля и Скопие, припомня медията. 

Сеизмичната активност на Балканите в последните седмици е изключително голяма. Турция и Гърция постоянно се люлеят. За последните дни в Гърция са регистрирани 14 труса, като най-силният е 5,2 по Рихтер. Последваха още няколко, които определено са се усетили силно. Вчера бяха регистрирани до момента още четири труса, като най-силният е 4,7 по Рихтер в гръцки острови, намиращи се на 60 километра от Измир. 

Припомняме, че в интервю сеизмологът проф. Емил Ботев обясни на какво се дължи засилената сеизмична активност в нашия регион. Специалистът предупреди, че може да очакваме и трус от 7 по Рихтер. 

„Ще има по-силни земетресения, но не в България. Те се очакват заради разместванията между Анадолската и Егейската плоча, тоест, ще засегнат пряко Турция. Очаква се да има земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер в района на Истанбул. Спомняте си, разрушителния трус през 1999 г., който беше 7.4 по Рихтер и доведе до хиляди жертви и разрушения“, каза проф. Ботев пред агенция ПИК.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *