HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кметът д-р Атанас Камбитов се присъедини към Асоциацията на кметовете Франкофони

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе избран за член на Международната Асоциация на кметовете Франкофони. Решението бе взето по време на XXXVI Общо събрание на Международната Асоциация, което се проведе в Бейрут. Присъединяването на д-р Камбитов към семейството на кметовете Франкофони е недвусмислена индикация за добрата съвместна работа между двете страни, както и за успеха, който бележи възроденият в Благоевград фестивал „Франкофоли“.

Международната Асоциация на кметовете Франкофони е основана  през 1979 г. Първоначалната идея е, чрез Асоциацията да бъдат обединени кметове, говорещи френски език. С течение на времето организацията започва да обединява кметове от различни страни, целящи да подобрят стандарта на живот в своите населени места. Всички членове в асоциацията споделят ценности, култура и общи възгледи за развитието на своите общини.

Идеята за учредяване на Асоциацията е на кметовете на Париж и Квебек – Жак Ширак и Жан Пелтие. През 2014 година за президент на организацията е избрана Ан Идалго, кмет на Париж. В момента тя продължава да ръководи успешно Асоциацията, в която към 2015 година са регистрирани над 270 членове. Сред страните-членки на Асоциацията са Белгия, Бразилия, Камерун, Мароко, Молдова, Унгария Виетнам, Италия,Румъния. Благоевград е втората българска община, която реално е член на Асоциацията, след София.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *